HomeSocialEducatie

Dascălii se pregătesc de grevă japoneză

Greva este programată pe 28, 29 și 30 octombrie.

 

Pe 28, 29 și 30 octombrie, dascălii vor fi în grevă japoneză. Aceștia vor intra la ore cu banderole albe pe mână, nemulțumiți de faptul că guvernanții nu s-au ținut de cuvânt și că toate programele și proiectele referitoare la sistemul de învățământ au rămas la stadiul de promisiune. De asemenea, pe 6 noiembrie dascălii vor participa la un marș de protest în capitală.

„Sperăm să ni se alăture și alți reprezentanți ai societății civile, pentru că cerințele noastre înseamnă un viitor mai bun pentru noi toți”, a spus liderul Gabriel Ploscă. Profesorii cer alocarea a 6% din PIB, începând din 2014, pentru Educație, și creșterea ponderii cheltuielilor de personal din totalul cheltuielilor pentru Educație. De asemenea, cer modificarea Legii Educației naționale, astfel încât să fie eliminate discriminările existente, care să ducă la creșterea calității actului de instrucție și educație, dar și la creșterea gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor. Se cere, de asemenea, adoptarea unei legi de salarizare noi, care să creacă salariul debutanților cu 50%, iar raportul dintre salariul maxim și cel minim să fie de cel mult 2:1. „Aceasta este singura soluție pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă și tinerii performanți să fie atrași către cariera didactică. De asemenea, se impune majorarea salariilor personalului nedidactic, având în vedere faptul că actualele venituri ale acestei categorii de salariați le permit un trai sub limita de subzistență”, a spus Gabriel Ploscă, președintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ Neamț.

Sindicaliștii mai cer depolitizarea sistemului de învățământ, prin creșterea rolului colectivului didactic în numirea directorului și regândirea programelor școlare și a metodelor de evaluare, astfel încât să se pună accent pe latura formativă și nu informativă.

Comentarii

WORDPRESS: 4
 • Cadru 9 ani ago

  Toate revendicarile sunt in legatura cu marirea salarizarii,restul sunt baliverne.

 • Sa-si mareasca domnul plosca audienta , sa FIE EL CORECT SI APOI SA CEARA CORECTITUDINE!

 • mama Omida 9 ani ago

  Mai LASA domnule plosca si pe altul sa manance o bucata de paine , mai du te la treburile care sunt scrise pe diploma!

 • Mosu Lica 9 ani ago

  Pentru ,,Cadru” (de lemn !) Pentru ca habar n-ai de programe sau evaluare si te ,,deranjeaza” depolitizarea, mananci…ciuperci (ca asa-i toamna !) !!!
  PS Primavara… se prind ,,fluturi”, vara se…,,paste” iar… iarna de mananca…,,rahat cu apa rece”!!