Dascălii de altădată sunt evocaţi la Roman

Dimensiune text

Muzeul de Istorie din Roman a găzduit vineri, 17 mai, ediţia a II-a a colocviului „Dascăli romaşcani de altădată”. Manifestarea a fost o aducere aminte a câtorva dascăli care au influenţat destinele mai multor generaţii de elevi.

 

 

Manifestarea, coordonată de muzeograf Adrian Ciobanu, responsabilul Muzeului de Istorie din Roman, a fost dedicată Zilei Internaţionale a Muzeelor, sărbătorită în fiecare an pe 18 mai, şi Zilelor Municipiului Roman. La eveniment au participat oameni de la catedră din Roman, care au încercat să însufleţească portretele unor dascăli care au crezut în puterea învăţăturii. Unii trecuţi în lumea de dincolo, alţii aflaţi încă printre noi. Amintirile de pe băncile şcolii, regulile stricte impuse de dascăli, dificultăţile acelor timpuri au devenit subiectul unor poveşti rupte din realitate, pilde pentru generaţiile actuale.

dascali 18052Profesor doctor Ovidiu Trifan, de la Școala de Arte „Sergiu Celibidache” din Roman, a vorbit despre fostul său profesor Petru Teodoru. „Am fost prima generaţie de elevi de la Liceul «Sturza Cantacuzino» care a avut privilegiul să-l aibă ca dascăl pe profesorul Teodoru. El a fost cel care mi-a marcat modul de gândire. Datorită lui am reuşit să-mi coordonez şi sistematizez o lucrare. Mi-amintesc că am primit cu toţii o temă – «Valoarea artistică a adjectivului» – şi că mai puţin de o treime din clasă a luat note peste linie. După acest moment a început teroarea lecturilor şi a compunerilor, câte 3-4 pe săptămână. Profesorul Teodoru nu a făcut altceva decât să «desţelenească» creierele noastre, ca un adevărat pălmaş”, a spus profesorul Ovidiu Trifan.

În cadrul colocviului au fost evocați dascăli precum preotul Bonaventura Morariu, prin lucrarea profesorului Petru Flenchea – „Un dascăl şi un român patriot” – preotul Bonaventura Morariu, sau prin contribuția profesorului Carmen Elena Diaconu – „Un om între oameni – profesor de istorie Tereza Elena Suman” ori a profesorului Mihai Gavriluţ – „Amintiri cu şi despre profesorul Mihai Gavriluţ”.

Profesorul Vucol Dornescu şi Constantin Matasă au fost evocaţi de preotul Florin Aurel Țuscanu, protopop de Roman: „În cartea «Însemnări din viaţa mea», mitropolitul Visarion Puiu aminteşte de toţi dascălii şi colegii săi, printre care profesorul de muzică bisericească Vucol Dornescu, care a predat 37 de ani la Seminarul Teologic «Sfântul Gheorghe» din Roman, până la închiderea acestuia, şi opt ani la Liceul «Roman-Vodă» şi care s-a făcut remarcat prin disciplina şi cunoştinţele pe care le avea în domeniu. Coleg cu Visarion Puiu a fost Constantin Matasă, cel care avea să devină preot, arheolog şi ctitor al Muzeului de Istorie din Piatra Neamţ. Pe vremea când era elev, directorul seminarului l-a trimis pe Constantin Matasă să aducă două sticle de vin vechi din beciul şcolii. Până a ajuns cu ele înapoi, s-a cinstit în asemenea măsură încât, la ora de muzică, Constantin Matasă, cunoscut pentru timiditatea excesivă cu care se afişa la ore, a cântat nu doar partitura pe care o avea ca temă, dar şi cea pe care profesorul trebuia să o predea la clasă. Dincolo de aceste amintiri îndepărtate sau de dată recentă rostite la această manifestare, este de datoria noastră să nu ne uităm dascălii care ne-au dirijat drumul în viaţă”, a spus preotul Țuscanu.

[sam id=”3″ codes=”true”]COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Tanasa 7 ani

    Sa intelegem ca viitorii preoti erau deprinsi cu degustarea sangelui Domnului inca de pe bancile seminarului,ca nu cumva sa aiba mahmurelli cand vor cadelnita mai tarziu prin biserica. O aplicare didactica cu adevarat practica si la obiect.

  • Mirabela 7 ani

    Comunicarile au fost interesante dar d-l Tanasa n-a priceput decat remarcile despre sangele Domnului. Probabil si dumnealui ii place sangele Domnului (adica vinul).