Dascălii de altădată au fost evocați de dascălii de azi

Dimensiune text

Colocviul a fost organizat la Muzeul de Istorie și a însemnat o evocare a dascălilor care au marcat învățămîntul romașcan.

Muzeul de Istorie din Roman a găzduit miercuri, 16 mai, trei activități care au avut un numitor comun: dascălii de odinioară. Evenimentul a inclus colocviul intitulat „Dascăli romașcani de altădată”, precum și vernisajul expoziției „Piese muzeale din colecția profesorului Mihai Andone” și lansarea volumului „Tragedia de la Răciula Călărașilor Basarabiei”, scris de profesorul Mihai Andone. Manifestarea a fost organizată cu sprijinul Colegiului Național „Roman-Vodă” (CNRV), Asociației Învățătorilor Neamț și Sindicatului Liber din Învățămînt și Cercetare Neamț și Fundația „Constantin Mătasă”. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, foști și actuali dascăli din învățămîntul romașcan, oameni de cultură, muzeografi.

„Tema colocviului nu poate fi decît un prilej de bucurie și mîndrie pentru cetățenii urbei mușatine, deoarece învățămîntul romașcan este un bun promotor al identității romașcanilor. Acum 300 de ani, pe lîngă Episcopia Romanului lua ființă o primă școală de limba slavonă și română, pentru ca, treptat, cu eforturi considerabile și contribuția decisivă a multor generații, infrastructura educațională din Roman să se dezvolte și să aducă renume și respect învățămîntului romașcan, prin rezultatele naționale și internaționale ale dascălilor și elevilor romașcani. Un simbol al învățămîntului romașcan a devenit, în cei 140 de ani de existență, Colegiul Național «Roman-Vodă», instituție care a definit destinele a mii de romașcani. Pentru că ne aflăm în plină desfășurare a celei de-a III-a ediții a Zilelor Municipiului Roman, reamintesc aici că, și la această ediție, am păstrat tradiția instituită în acest mandat, de a premia elevii și profesorii coodonatori care au obținut rezultate meritorii la faza finală a olimpiadelor și concursurilor naționale și internaționale. Am fost, sînt și voi rămîne cu sufletul și fapta aproape de dumneavoastră”, a fost mesajul primarului Laurențiu Dan Leoreanu către cei prezenți.

Despre dascălii care și-au pus amprenta asupra generații întregi de elevi a vorbit directorul CNRV, profesoara Mihaela Tanovici. „Lucrările colocviului se referă la foștii profesori ai Liceului «Roman-Vodă». Răsfoind monografia liceului, nu am putut să mă opresc la un singur profesor. Amintirile foștilor profesori pe care le-am regăsit citate în monografie m-au marcat și le datorez ceea ce sînt astăzi. Avem cu ce ne mîndri. Rezultatele înaintașilor ne obligă să facem performanță”, a declarat directoarea colegiului. Aceasta și-a exprimat dorința ca, în acest an, la împlinirea a 140 de ani de la înființarea liceului, monografia la care a făcut referire să fie continuată.

Expoziția temporară „Piese muzeale din colecția profesorului Mihai Andone” a cuprins piese adunate de profesorul Mihai Andone de-a lungul vieții. Fără o tematică anume, expoziția cuprinde sigilii, medalii, cărți. „Din 1960, cînd am intrat în învățămînt, la Școala Ruginoasa, am adunat cu foarte multă plăcere aceste piese. Microbul colecționării de obiecte a funcționat și după ce am fost numit profesor în Roman și după ce au fost multă vreme expuse la Colegiul Tehnic «Petru Poni». Cînd spațiul nu a mai permis acest lucru, le-am donat Muzeului de Istorie”, a precizat profesorul Mihai Andone.COMENTARII

WORDPRESS: 0