De luni și până vineri, doi medici, patru asistenți și patru infirmieri vor asigura un serviciu nou la Spitalul Municipal de Urgență (SMU) Roman destinat exclusiv persoanelor care sunt infectat cu coronavirus. Mai exact, persoanele care au un test pozitiv la COVID-19 se pot prezenta la Centrul de evaluare, amplasat în curtea Spitalului, pe stânga, unde funcționa Secția de îngrijiri paliative, și aici le sunt făcute analizele și li se dă o schemă de tratament, totul pe cheltuiala instituției sanitare.
În Spitalul Roman există acum 80 de paturi destinate pacienților infectați cu coronavirus
Conform managerului SMU Roman, doctor Maria Andrici, numărul de cazuri de infectare cu COVID a crescut în ultima perioadă, astfel încât e nevoie de creșterea numărului de paturi destinate persoanelor care suferă de această afecțiune. „În momentul de față avem 60 de pacienți COVID pozitivi. A trebuit să facem din nou modificări de structură, să creștem numărul de paturi pe Secția Pneumologie pentru pacienții COVID pozitiv și, astfel, de la 80 de paturi pe care la aveam acum pe Secția Pneumologie (60 pentru pacienții COVID pozitiv, 20 pentru pacienții non-COVID), am crescut la 100 de paturi (80 pentru pacienții COVID pozitiv). Paturile au fost luate din secția de Îngrijiri paliative (5 paturi), din Oncologie (5 paturi) și zece din Pediatrie”, a declarat vineri managerul SMU Roman, în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de primarul Leonard Achiriloaei.
Centrul de evaluare a pacientului COVID
În același timp, în secția de Îngriji paliative a fost deschis Centrul de evaluare a pacientului COVID. Aici sunt evaluați doar pacienții COVID pozitiv, pacienți care au un test rapid sau PCR pozitiv, dar testul este făcut ori în spital, ori de către Ambulanță ori la medicul de familie și înregistrat în platforma Coronaforms. Pacientul care își face acasă un test COVID luat din farmacie și îi iese pozitiv și se prezintă la Centrul de evaluare, va fi întâi direcționat pentru Compartimentul de Primire Urgențe (CPU) al spitalului, pentru a repeta testul și pentru a confirma că este un test pozitiv. Dacă pacientul este confirmat a fi pozitiv, atunci va fi supus mai multor analize, în funcție de care se va stabili și medicația.
„Centrul va fi deschis de luni până vineri de la 7.00 la 19.00, în zilele de sărbători legale, sâmbăta duminica, este închis, vor fi doi medici care doi consulta, patru asistenți și patru infirmieri. Avem la Compartimentul de îngrijiri paliative dedicate șapte paturi, 3 saloane, pentru spitalizare de zi. Conform normelor apărute în Monitorul Oficial, se face doar spitalizare de zi, nu și consultație în ambulatoriu. Pacienții vor fi evaluați clinic, simptomatologia, saturația în oxigen, pulsoximetru, tensiune, temperatură, vor fi identificați factorii de risc, antecedentele, se fac analize, radiografie, EKG, tocmai pentru a putea fi administrată la domiciliu medicația cu antivirale. În fundamentările care au fost date către Casă și s-a încheiat contract pentru aceste foi de zi sunt doar pentru pacienții care vor beneficia de medicație antivirală. Și atunci sunt niște recomandări care trebuie respectate – adică pacientul trebuie să se prezinte în primele cinci zile de la debutul simptomelor la Centrul de evaluare. Doar formele care sunt cu factori de risc, nu asimptomaticii, primesc medicația antivirală și tocmai din cauza faptului că și medicația antivirală, ca toate medicamentele, are și contraindicații, trebuie evaluați foarte bine pacienții”, a declarat managerul Spitalului.
Analizele vor dura câteva ore
Radiografia, dacă se impune, se va face în fosta Policlinică și, pentru situațiile în care trebuie făcut CT pulmonar, atunci acesta se va efectua zilnic între orele 13-15. „Deci pacientul care se prezintă la Centrul de evaluare va staționa o perioadă de timp, maximum 12 ore – deci nu se poate evalua într-o oră, abia obții rezultatele la analize”, a mai precizat managerul SMUR.
În cazul în care simptomele sunt unele ușoare, pacientul primește medicația necesară direct de la Spital, fie pe banii instituției, fie pe banii Ministerului Sănătății. Dacă simptomele sunt agravante, pacientul este internat în secția de Pneumologie.
Secția de Paliație încă mai funcționează
Chiar dacă acest Centru de evaluare a fost înființat în fosta secție de Paliație de la nivelul Spitalului, asta nu înseamnă că bolnavii în stadiul terminal nu mai au acces la servicii medicale. Fosta secție a fost mutată la Oncologie, unde acolo sunt 20 de paturi, unde a fost redusă la 15 paturi secția pentru pacienții oncologici.
Cine vine în ambulatoriu va fi testat înainte
În același timp, s-a decis ca triajul epidemiologic al pacienților și al aparținătorilor care se prezintă în ambulatoriu să se facă la intrarea în spital, unde este sala de așteptare, tocmai pentru a evita ca un pacient sau un aparținător cu simptomatologie să ajungă în zona de ambulatoriu, care este una destul de aglomerată. „Zi de zi este un medic, doamna doctor Awad, care e pe medicină de familie și planning familial, și un asistent din cadrul SPIAAM (Serviciul de Supraveghere și Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale), care vor face triajul epidemiologic, de la ora 8.00 până la 14.00”, a mai precizat managerul Maria Andrici.
Conform estimărilor făcute de conducerea SMU Roman, costurile care vor fi suportate de Spital sau de Ministerul Sănătății pentru îngrijirea unui pacient infectat cu coronavirus se situează între 250 și 500 de lei, în funcție de câte investigații trebuie efectuate.
În același timp, este bine de știut faptul că, din cele 950 de cadre medicale și personal TESA din Spitalul Roman, 680 sunt vaccinate cu schema completă.
Comentarii