HomePolitica

„Dacă ar mai exista Partidul Comunist Român, în el m-aș înscrie”

Primarii se declară dezamăgiți de lipsa de susținere din partea partidelor din care fac parte.Unii regretă lipsa de organizare și de autoritate a PCR.

 

Anul 2012 va fi unul fierbinte pentru politica românească. Primarii localităților vor redeveni, ca în fiecare an electoral, personajele principale pe umerii cărora va cădea tot greul alegerilor. Înaintea scrutinului, primarii își revizuiesc poziția în partidele care i-au consacrat, mai cu seamă că ei vor fi aleși din primul tur de scrutin.

 

PSD-iștii nu trădează partidul

 

Primarii cu viață lungă în Partidul Social Democrat (PSD) sînt Doinel Grumezescu (comuna Bozieni) și Octavian Duminică (comuna Trifești). Aflat de 20 de ani în fruntea administrației și, totodată, în curtea PSD, Doinel Grumezescu nu se poate lăuda cu realizări pe măsura fidelității. În comună nu există drumuri asfaltate, iar alimentarea cu apă se află de ani buni numai în fază de proiect. Chiar și în aceste condiții, primarul Grumezescu rămîne neclintit în ceea ce privește opțiunea politică. „Sînt PSD-ist convins. Rămîn fidel partidului care m-a lansat ca primar. Recunosc că am primit, de-a lungul anilor, propuneri pentru a intra în alte partide, dar am refuzat. Consider că este singurul partid unde mă regăsesc cel mai bine”, spune primarul comunei Bozieni.

Octavian Duminică este primar al comunei Trifești din 2008 și, din 1990, pe listele social-democraților. „Deși sînt un PSD-ist înrăit, am colaborat cu toți parlamentarii județeni, indiferent de culoarea politică. Asta nu înseamnă că am avut sau am intenția de a schimba partidul. Nu accept să fac campanie electorală pe bani sau cadouri. Comunitatea trebuie convinsă prin fapte, nu prin promisiuni sau pomeni electorale”, a spus Octavian Duminică, primarul comunei Trifești.

Primarul comunei Boghicea, Eugen Mihai, aflat la primul mandat, rămîne rezervat cînd vorbește despre sprijinul pe care l-a primit de la PSD. Cu toatea acestea, este sigur că nu va trăda partidul. „Nu voi pleca la alt partid. Sînt statornic prin vocație, prin pregătire, sînt pătruns de doctrina social-democrată. În plus, nici primarii PDL sau PNL nu au fost ajutați de partidele adoptatoare. În aceste condiții, de ce să mă mut?!”, a spus profesorul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

 

PDL-iștii, indeciși la viitoarele alegeri

 

Primarii portocalii sînt indeciși dacă rămîn sau nu în Partidul Democrat Liberal (PDL). Criza economică a adus bugete subțiri, precum și tăierea salariilor din administrație cu 25%. Primarul PDL de Sagna, Gheorghe Iacob, are o experiență în administrație acumulată în patru mandate, sub diverse culori politice. În 1996, Gheorghe Iacob a candidat pe listele Partidului Național Liberal (PNL). În 2000, s-a mutat la Alianța pentru România (ApR). A candidat, în 2004, pe listele PSD, iar din 2008 s-a aflat în curtea democrat-liberală. „Nu mă mai mut la nici un partid. Nu are nici un rost. Am trecut pe la toate partidele, numai din dorința de a face ceva pentru comunitate. Dacă ar mai exista Partidul Comunist Român, în el m-aș înscrie. Era bine atunci. Exista autoritate. Acum, tu comanzi, tu execuți, iar oamenii te judecă”, a spus primarul Gheorghe Iacob.

Unul dintre indecișii din PDL este primarul Carol Bereșoaie (comuna Gherăești). „Nu știu dacă voi rămîne în partid, nu sînt decis. Dacă pînă la alegeri nu voi fi ajutat, plec din partid. Nu m-au sprijinit deloc. M-am descurcat singur pentru a rezolva problemele comunității. Și am avut realizări bune, una dintre acestea fiind proiectul de alimentare cu apă și canalizare, care este deja o certitudine. Nu am o opțiune în acest moment, dar PSD nu intră în calculele mele”, a spus primarul Carol Bereșoaie. Acesta a candidat ca primar în 2004 pe listele Partidului Umanist Român (PUR). În 2006 a trecut la Partidul Democrat (PD) și, odată cu unificarea acestuia cu Partidul Liberal Democrat (PLD) și formarea PDL, s-a mutat sub umbrela portocalie.

Comentarii

WORDPRESS: 0