Prima paginăSport

Cupa Unirii, un nou start al oinei promovat de Școala din Gherăești

Dimensiune text

Prima ediție a Cupei Unirii la oină, pentru începători, a făcut prozeliți peste măsura așteptărilor în județul Neamț. Inițiatorul acțiunii este profesorul Mihai Blaj, de la Școala Generală din Gherăești. Colegii săi din multe școli nemțene vor să introducă sportul național la orele de educație fizică.

 

 

De la vorbă până la faptă n-a rămas timp de discuții. Este vorba despre sportul național, promovat cu simț de răspundere și cu simț de convingere, dacă mai era nevoie, de școala de oină din Gherăești, cea care și-a asumat, neobligată, ci din bun simț, răspunderea privind răspândirea oinei și perpetuarea oinei în județul Neamț, cel puțin.
Un pas hotărât, în acest sens, a fost făcut în noiembrie 2012, când echipe de oină ale Clubului Sportiv Biruința și ale Școlii Generale din Gherăești, feminină și masculină, au susținut demonstrații în localități nemțene. Scopul acestei lăudabile inițiative a celor de la Școala Gherăești – a profesorului Mihai Blaj, în special – a fost și este de a populariza sportul național pe o arie extinsă, de a atrage copiii către mișcare și sănătate, de a-i rupe de la tentațiile nesănătoase. Copiii de la țară, în special, dar și cei din târgurile mai mici, au ieșit la joacă. La oină.

 

Spectacol al bucuriei învățării oinei, la Târgu Neamț

 

Prima ediție a Cupei Unirii la oină, pentru începători, elevi din clasele a cincea până într-a opta, s-a ținut în 20 ianuarie 2013, în sala de sport a Liceului „Ștefan cel Mare” din Tîrgu Neamț, la inițiativa profesorului Mihai Blaj, din Gherăești. Nici inițiatorul și nici colaboratorii săi nu s-au așteptat la un asemenea succes, rezumat prin revenirea oinei în prim plan, ca joacă și ca metodă sănătoasă de educație. Cinci echipe de băieți, de la Școala Generală Pildești, Clubul Sportiv Școlar Tîrgu Neamț, Școala Generală Gherăești, Școala Generală Vânători Neamț și Liceul „Ștefan cel Mare” din Tîrgu Neamț, s-au întrecut pentru a ieși pe locul I.

Au fost jocuri frumoase, cu un pic de trac, inerent, la început. Apoi, pe măsura desfășurării concursului, a fost chiar spectacol, cu scoruri strânse, iar departajarea pentru alcătuirea clasamentului s-a făcut strict pe baza regulilor din această disciplină, fără concesii, pe care copiii le-au înțeles și le-au respectat mai mult decât cei mari. Au participat doar copii care abia au prins noțiunile. Nu am fost de acord să participe, spre exemplu, de la Gherăești, copii care au concurat la întreceri naționale, care au deja o anumită experiență. Au fost acceptați doar începători, iar aceștia au prins, din zborul mingii, ideea de oină. Pot spune că au învățat, deja, majoritatea noțiunilor de bază. Mai mult decât mă așteptam. A fost un entuziasm ieșit din comun, așa cum numai copiii îl pot avea. Maturii au ce învăța de la ei. Mă întrebau copiii, la sfârșitul competiției, când va fi următoarea întrecere. Nu mai voiau să plece acasă. Din asistență au făcut parte și cel puțin zece profesori de sport de la alte școli din județ, care, după concurs, și-au manifestat intenția de a introduce oina în programa școlară. Printre aceștia se numără Mihai Gavrilescu, Anca Radu, Alexandru Roman, Marius Axinie, Teodor Artianu, Gheorghe și Mihai Afloarei. A fost mare bucurie pentru mine să văd că românii vor să se întoarcă la sportul național„, a declarat Ioan Chifan, antrenor al echipelor de seniori și juniori de la Clubul Sportiv Biruința Gherăești.

 

Echipa Liceului „Ștefan cel Mare”, prima învingătoare

 

După aproape cinci ore de meciuri, între cele cinci echipe participante, învingătoare a ieșit reprezentanta Liceului „Ștefan cel Mare”, din Tîrgu Neamț, una coordonată de profesorul Maria Ghermeanu. Pe locul secund, dar la egalitate de puncte, nouă, cu prima clasată, s-a situat reprezentanta Clubului Sportiv Tîrgu Neamț, cu Vasile Șerban în postura de profesor – antrenor. Departajarea s-a făcut pe baza rezultatului din meciul direct. Pe locul al treilea, cu opt puncte, s-a clasat echipa Școlii Gherăești, pregătită de Mihai Blaj. Tot opt puncte a adunat și echipa din Vânători Neamț, dar n-a avut rezultat favorabil în partida cu ocupanta locului al treilea. În fine, băieții de la Școala Pildești, pregătiți de profesorul Veronica Magdici, au adunat doar șapte puncte, dar i-au învins pe cei de la CSȘ Tîrgu Neamț, pe care i-au privat, astfel, de câștigarea primei ediții a Cupei Unirea, în sală.

Cel mai mare câștig a fost învățarea jocului de oină. Acești copii vor fi adevărați profesori pentru colegii lor de școală. Se știe că mult mai ușor înveți de la unul de vârsta ta, de la copil la copil. A fost o mare sărbătoare a sportului național, a inițierii copiilor în acest sport. Sperăm să simțim, în timp scurt, unda care se va propaga la celelalte școli din județ, cu viteză mare, cred eu. Din asistență au făcut parte și profesori mai în vârstă, care aveau noțiuni de oină dobândite în tinerețe, dar estompate odată cu trecerea timpului. Au încercat, din ce mi-au spus, să inoculeze elevilor atracția către oină, practicată după reglamente autohtone, dar asemănătoare celui oficial. M-au întrebat de ce acest sport este atât de puțin mediatizat. Unii nu știau că există Federația Română de Oină, cadru organizat pentru competiții și altele. Altfel, ar fi fost doritori să se implice de mult timp în acest domeniu sportiv. Auziseră, printre altele, că oina e opțională și că se poate practica numai pe terenuri speciale. Sper că am reușit să lămuresc o parte din nedumeririle lor, ale celor care pot coordona activități în sportul național. Altfel, spre bucuria mea, am văzut cinci sau șase copii de la Tîrgu Neamț, practicanți și ai baseball-ului, care, dacă vor continua să practice oina, vor ajunge valori. De asemenea, alți trei copii de la Pildești au veleități și talent și pot ajunge jucători foarte buni în acest sport și nu numai. Chiar și în handbal. Au brațe, au gândire curată. În ultimele meciuri ale concursului de la Tîrgu Neamț, primul al lor, s-au apropiat, ca nivel, de cei care au participat la campionate naționale„, a spus Ioan Chifan.

Direcția pentru Sport a Județului Neamț a oferit cupe și medalii participanților, firma Andos, a lui Adrian Andrei, președintele clubului Biruința Gherăești, a asigurat transportul echipelor din Gherăești și Pildești, Federația Română de Oină, avându-l ca reprezentant pe Sergiu Frangulea, a oferit tricouri, iar Ioan Chifan a dăruit mingi și bastoane copiilor. Secretariatul concursului a fost asigurat de Alina Blaj.

În 27 ianuarie, la Bicaz Chei, va avea loc partea a doua a Cupei Unirii, una rezervată echipelor feminine, de această dată.

COMENTARII

WORDPRESS: 0