Prima paginăEconomie

Cum va arăta economia județului în următorii trei ani

Dimensiune text

Până în 2016 se estimează că salariul mediu net va crește la 1.413 lei, față de 1.139 de lei, cât era în 2012. Rata șomajului va scădea de la 5,6%, cât se înregistra în 2012, la 3,8%. Dacă politicienii sunt optimiști în ceea ce privește aceste previziuni, sindicaliștii sunt nemulțumiți de nivelul salariului minim net.

 

 

Comisia Națională de Prognoză a realizat o proiecție a principalilor indicatori sociali ai județului, pe următorii trei ani. Analiza, realizată în luna februarie 2013, se referă la evoluția produsului intern brut, rata șomajului, gradul de ocupare a populației și a salariului mediu net. Dacă politicienii spun că cifrele, care vor înregistra creșteri semnificative, sunt realizabile, reprezentanții sindicatelor se plâng de faptul că salariul minim  pe economie a crescut prea puțin în ultimii ani, astfel că nivelul de trai a rămas același. Adică prețuri europene, dar salarii românești.

 

Între prognoză și realitate

 

Conform proiecției realizate de către Comisia Națională de Prognoză, în județul Neamț, populația ocupată civilă medie va ajunge, în 2016, la 190.000 de persoane, în creștere ușoară față de anul 2012, când gradul de ocupație al populației a fost de 184.000 de persoane. Tot până în 2016, județul Neamț va avea un număr mediu de salariați de 77.000, în creștere cu 4.000 față de anul 2012. Anul acesta se preconizează că în județ vor fi 74.500 de angajați. În ceea ce privește rata șomajului, dacă, în 2009, ea a atins o cotă alarmantă de 7,9%, în 2012, ea scăzut la 5,3%, iar până  în 2016 se preconizează că va ajunge la 3,8%.

Anul trecut, câștigul mediu lunar net a fost de 1.159 de lei, iar anul acesta va atinge 1.263 de lei. Până în 2016 se preconizează că salariul mediu net va ajunge la 1.413 lei, clasând județul Neamț pe locul patru în topul județelor cu cele mai mari salarii din Regiunea Nord Est. Salariul mediu brut va ajunge, în 2016, la 1.928 de lei pentru fiecare salariat, în condițiile în care, anul trecut, salariul mediu brut a fost de 1.582 de lei. Dacă, în 2012, produsul intern brut era de 3.230 de euro, se estimează că acesta va crește la 4.186 de euro pe cap de locuitor.

Deputatul Dorin Ursărescu, membru în comisia parlamentară pentru politică economică, reformă și privatizare, crede că prognoza este una destul de realistă, iar cheia realizării acestor cifre o reprezintă atragerea fondurilor europene. „Din punctul meu de vedere, este o prognoză realizabilă. Dar, pentru aceasta, trebuie să fim cât se poate de pregătiți pentru atragerea de fonduri europene. Aceasta este șansa noastră de dezvoltare și nu trebuie să lăsăm să se mai întâmple cea ce s-a în întâmplat în anii trecut, când rata de absorbție a fost una extrem de scăzută. Aceste fonduri sunt o mare șansă de a relansa economia județului, atât pentru administrațiile publice locale, dar și pentru agenții economici. Firesc, scăderea ratei șomajului va fi o consecință a utilizării fondurilor europene”, a apreciat deputatul PNL Dorin Ursărescu.

Dacă politicienii sunt încrezători, nu același lucru se poate spune despre reprezentanții sindicatelor, care spun că am intrat în Uniunea Europeană, dar salariile au rămas tot românești. „În timpul Guvernului Tăriceanu, s-a semnat un acord tripartitt, între guvern, patronate și sindicate, prin care se stipula creșterea salariului minim cu 50% până în 2016. În trei ani de zile, el a crescut de la 675 de lei la 700 de lei. Realitatea e mai dură. Să nu uităm că, până în 2018, autoritățile vor trebui să liberalizeze  prețul energiei electrice și al gazului, ceea ce va însemna noi scumpiri. Am intrat noi în Europa, dar salariul minim nu atinge nici măcar 200 de euro. Aceasta este marea noastră durere. Dacă ar fi crescut salariul minim, ar fi crescut și nivelul de trai”, a apreciat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Slăvuc Octavian 8 ani

    -Dacă nu vor fi locuri de muncă, nu vom creşte economic.
    -Au fost luate în evidenţă la calculul numărului de şomeri şi persoanele ce nu mai sunt în evidenţa AJOFM ? Dacă nu…calculul este greşit!
    -Dacă nu vom avea salarii la nivelul UE, însă vom adopta în continuare preţurile UE, nu vom face decât să ne adâncim în criză ! Scumpirile sunt doar pentru români, pentru că …le merge şmecheria.
    – De ce băncile din Franţa, de exemplu, au dobânzi atât de mici, iar la noi au dobânzi mari ? Este retorică întrebarea…Pentru că le merge !!!!!!!!