Prima paginăSanatate

Cum să vă feriți de îmbolnăvirile de meningită

Dimensiune text

Medicii din județ mențin starea de alertă în ceea ce privește îmbolnăvirile cu meningită virală, avînd în vedere că, în Suceava, numărul acestora a ajuns la 48.

 

Specialiștii spun că perioada de vară este propice îmbolnăvirii cu meningită, avînd în vedere că virusurile circulă mai rapid. Potrivit medicilor, meningitele virale sînt inflamații ale meningelui, cauzate de diverse virusuri, de obicei cu evoluție favorabilă. Transmiterea este directă fie fecal-orală, fie respiratorie (aeriană), cît și indirectă, prin intermediul apei (de băut, de scăldat, irigații), al alimentelor, al vectorilor (insecte, rozătoare). Transmiterea enterovirozelor este favorizată de sezonul de vară (datorită căldurii, ploilor, prezenței în număr mare a vectorilor, consumului crescut de legume și fructe nespălate, călătoriilor mai frecvente), de mediul familial, colectivități și aglomerații.

Meningita acută virală prezintă la debut cefalee (dureri de cap), febră (39 – 40 grade Celsius), vărsături, redoare de ceafă, fotofobie, amețeli, mialgii (dureri musculare), parestezii (amorțeli), simptome ce impun prezentarea de urgență la medic.

Pentru a preveni îmbolnăvirile de meningită virală, medicii avertizează asupra respectării cu strictețe a următoarelor măsuri de igienă: spălarea mîinilor, cu apă și săpun, înainte de prepararea alimentelor, înainte de fiecare masă și după folosirea toaletei; folosirea doar a surselor sigure de apă potabilă pentru prepararea alimentelor și consumul uman; spălarea atentă, cu apă potabilă, a fructelor, zarzavaturilor și a recipientelor în care se prepară și se păstrează alimentele; evitarea consumului de alimente cu termen de valabilitate depășit sau cu aspect și miros neplăcute; evitarea consumării alimentelor vîndute pe stradă – prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburgeri; păstrarea alimentelor în vase curate, acoperite, pentru a fi protejate de insecte și rozătoare; evitarea scăldatului în locuri neamenajate; distrugerea insectelor și rozătoarelor și protejarea încăperilor prin montare de plase la geamuri; colectarea deșeurilor menajere în pungi de plastic sau găleți cu capac și îndepărtarea lor rapidă, numai în locuri special amenajate.

COMENTARII

WORDPRESS: 0