Joi, 20 mai, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local, pe ordinea de zi fiind 18 proiecte de hotărâre. Acestea au suscitat mai puțin interesul celor 20 de consilieri locali de a lua cuvântul, iar toate proiectele – ce pot fi consultate la această adresă https://primariaroman.ro/consiliu_local/sedinta-ordinara-a-consiliului-local-roman-din-20-mai-2021/ – au fost aprobate.
Unul dintre proiectele importante aprobate în unanimitate este cel care vizează reabilitarea Policlinicii, care este programată a se desfășura în două etape: prima – înlocuire tâmplărie exterioară, refacere termo și hidroizolație acoperiș terasă și montare termosistem și cea de-a doua – modernizare instalații interioare, refacere finisaje interioare, realizare instalații hidranți. Conform primarului Leonard Achiriloaei, prima etapă, care este estimată a costa 952.000 de lei, ar putea să se încheie în acest an, urmând apoi să se identifice fondurile pentru lucrările la interior, lucrări ce vor necesita și avizul de ISU.
Interpelări pe tema terenurilor
La proiectul privind dezmembrarea unui teren aflat în Pietonal Ștefan cel Mare (https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/05/011-aprobarea-dezmembrarii-unui-teren.pdf), consilierul ÎPM Teodora Baciu a cerut asigurări că, după încheierea procedurii, terenul nu va ajunge în domeniul privat al municipiului și ulterior să fie cumpărat. Viceprimarul Radu Samson a vrut să lămurească situația, dar nu a oferit nicio garanție, doar a explicat că proiectul prevede acum doar dezmembrarea terenului.
La proiectul privind completarea inventarul parțial al terenurilor aparținând domeniului privat (https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/05/014-modificare-si-completare-inventar_compressed.pdf), consilierul ÎPM Bogdan Roman a subliniat faptul că nu i se pare corect ca prețul pentru un teren în Anton Pann să fie egal cu unul de lângă Casa Căsătoriilor sau unul de pe Roman Mușat, la fel cum consideră că metrul pătrat de teren în Mihai Viteazu stabilit la 9 euro este sub cel la care se poate cumpăra metrul pătrat în Cotu Vameș, care ar fi de minim 15 euro pe metru pătrat. Primarul Leonard Achiriloaei a explicat faptul că acestea sunt evaluări făcut la prețuri de inventar.
La punctul „Diverse”, tot consilierul Teodora Baciu i-a atras atenția primarului Leonard Achiriloaei că, în urmă cu o lună, a promis salubrizarea zonei verzi din preajma Spitalului Vechi și înființarea unei gărzi locale de mediu, dar că nu s-a întâmplat nimic. Edilul a declarat că, cel mai probabil, zona a fost din nou transformată în depozit de deșeuri, deși s-a făcut salubrizarea ei și că, în același timp, se fac demersuri pentru înființarea unei gărzi de mediu locale. Consilierul local a mai atras atenția că, pe 30 martie, a depus un proiect de hotărâre din partea ÎPM la aparatul Consiliului Local și nu s-a mai întâmplat de atunci nimic.
Și cu buzele unse, și cu slănina în pod
Ultima parte a discuțiilor libere i-a vizat pe consilierul PSD George Bălan și pe viceprimarul Radu Samson. Primul a solicitat informații suplimentare privind înființarea unui serviciu de îngrijiri la domiciliu în cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS), care se află în subordinea viceprimarului. Radu Samson a explicat faptul că vor fi folosite posturile vacante pentru a acoperi necesarul de personal și a subliniat că activitatea se va axa pe a-i ajuta pe cei în neputință să aibă o igienă corporală bună, să le fie făcut curat în casă, să fie ajutați să meargă la medic, să le fie cumpărate cele necesare.
Consilierul George Bălan a solicitat clarificări și despre alte tipuri de servicii (kinetoterapie, logopedie) incluse în regulament, dar pentru care viceprimarul Samson nu a putut spune clar dacă se vor face noi angajări sau se vor încheia contracte de prestări servicii. Viceprimarul Radu Samson l-a și prins pe picior greșit pe consilierul care a acuzat că organigrama DAS este prea stufoasă, reamintindu-i că este votată de către fostul Consiliu Local din care el nu făcea parte.
Nici consilierul social-democrat nu s-a lăsat mai prejos și i-a cerut viceprimarului să-și respecte promisiunea din campania electorală și concursurile de angajare să fie filmate și făcute publice. Inițial, viceprimarul a spus că există un proiect de lege național ce ar putea să prevadă acest lucru, după care a declarat că se va consulta cu colegii de la Resurse Umane pe acest aspect.
Dorind, probabil, să-i sară în ajutor viceprimarul Radu Samson – sau, poate, să-l lase fără replică pe consilierul George Bălan –, a luat cuvântul și consilierul PNL Roxana Iorga, fost viceprimar și viceprimar cu atribuții de primar: „Mă abțin cu greu să mă opresc, dar nu mi se pre corect să fim aici tabere care se iau la rost, pentru că suntem o echipă în folosul romașcanilor. Dacă dintre toți cei 20 de consilieri, domnul George Bălan deschide subiectul, atunci să se știe că are o rudă de gradul I angajată în Primărie. Să încercăm să fim mai umani în discuții, că nu toți suntem perfecți”.
Și toate acestea fiind spuse, primarul Leonard Achiriloaei a făcut apel la păstrarea unor limite. Măcar până la următoarea ședință.
Ședința Consiliului Local de joi, 20 mai, a fost transmisă pe site-ul Primăriei municipiului Roman și poate fi vizionată la acest link: https://primariaroman.ro/transmisie-directa-sedinte-c-l-r/.
Comentarii
D’ale carnavalului. Și tot acest bâlci este sponsorizat de ghici ce și ghici cine ? Banul public și cetățeanul… turmentat.
Primarul a făcut apel la păstrarea unor limite?
De viteza?