Cum își bate Primăria Roman joc de cetățeni nu o face nimeni! Episodul 1

HomeSocial

Cum își bate Primăria Roman joc de cetățeni nu o face nimeni! Episodul 1

Ziarul de Roman a prezentat, în urmă cu aproximativ un an, câteva probleme relevante și de bun simț între potențialii investitori din Roman și Primăria, adică statul, cel care ar trebui să-i ajute să se dezvolte, iar la rândul ei să beneficieze de pe urma taxelor încasate și, mai mult, toți cetățenii să se bucure apoi de ceea ce face administrația pentru ei din respectivele investiții.

În principiu, toată lumea are de câștigat. În realitate, nu s-a schimbat nimic într-un an. E și mai rău. Pe atunci nu se concesiona niciun teren. Acum, se scot la licitație terenuri și se anulează. Primăria nu face nimic și chiar își bate joc de investitori – de fapt, de întregul oraș. În episodul de astăzi, vom trata, pe scurt, cum o licitație pentru concesionarea unui garaj a fost anulată cu o oră înainte de a avea loc. Bineînțeles că taxele au fost toate plătite și, la un moment dat, banii se vor recupera.

Numai cine nu muncește nu greșește!

În urmă cu o săptămână, Ziarul de Roman (vezi aici articolul) a scris despre faptul că licitația pentru închirierea terenurilor pentru amplasarea panourilor publicitare a fost anulată din cauza unor probleme de procedură cu care chiar funcționarii Primăriei au fost de acord că nu sunt tocmai legitime. Aceeași procedură de atribuire a terenurilor era de urmat și pentru mai multe terenuri din oraș (cele mai multe și de mare suprafață fiind situate pe Artera Roman Vest). Și acestea au fost anulare.

Primăria Roman a anunțat public, în ultimele zile, că aceste licitații au fost anulate (vezi https://primariaroman.ro/07-01-2022-anunt-de-anulare-a-procedurii-de-licitatie-publica/, https://primariaroman.ro/21-01-2022-anunt-de-anulare-a-procedurii-de-licitatie-publica-privind-atribuirea-contractelor-de-concesiune/ și https://primariaroman.ro/27-01-2022-anunt-privind-anularea-unor-proceduri-de-licitatie-publica-pentru-atribuirea-unor-contracte-de-inchiriere/). Mai mult, însuși primarul Leonard Achiriloaei, întrebat de Ziarul de Roman, în urmă cu o săptămână, în conferința de presă, a recunoscut că toată procedura trebuie revizuită, reaprobată și abia apoi se va intra în linie dreaptă. Până aici, totul bine, „numai cine nu muncește – nu greșește!”.

Lipsă de bun simț față de cetățeni

Doar că, tot pe aceeași procedură ca la licitațiile anterioare, a fost scos, pentru a fi dat spre concesiune, un garaj din proximitatea Primăriei. Logic și de bun simț, dacă toate celelalte licitații, din cauza procedurii, au fost anulate, clar că și acest garaj nu putea fi scos la licitație. Și cei direct interesați trebuiau să știe.

Licitația urma să aibă loc vineri, 28 ianuarie, la ora 14.30. După ce au fost publicate anunțurile de anulare a licitațiilor pentru panouri și terenuri, una dintre persoanele interesate de garaj a fost joi, 27 ianuarie, la Primărie și a întrebat dacă se mai ține licitația: „Joi, am fost a Primărie și mi s-a spus că licitația se desfășoară. Vineri, cu o oră înainte de licitație, am fost înștiințată că nu se mai ține. Am plătit toate taxele, documentația era cea cerută de Primărie, era completă”, ne-a declarat una dintre persoanele care trebuiau să se prezinte la licitație.

De râsu’ plânsu’

Ziarul de Roman a cerut, săptămâna trecută, oficial, un punct de vedere al primarului Leonard Achiriloaei despre cum s-a ajuns în această situație. În cursul zilei de vineri, 28 ianuarie, am primit un răspuns de la Direcția Juridică a primăriei, din care reiese că toate licitațiile pe respectiva procedură au fost anulate, doar că… unii nu au aflat în timp, pentru că elementul surpriză este binevenit:

„Precizăm că, după soluționarea acestei proceduri prealabile, s-a dispus din oficiu o verificare a tuturor documentațiilor elaborate și s-a luat decizia anulării tuturor procedurilor declanșate (nu doar pentru terenurile destinate amplasării panourilor publicitare) și de asemenea s-au dispus măsuri de remediere a documentației, urmând ca aceasta să fie supusă aprobării Consiliului Local și reluată procedura”.

Așadar, „s-a luat decizia anulării tuturor procedurilor declanșate”, dar ce mai contează că nu toată lumea a fost anunțată din timp, așa cum este legal și corect?!

Săptămâna viitoare, vom reveni cu un nou episod în care vă vom explica, mai pe larg, cum documentațiile ce țin de concesiuni, închirieri, cumpărări de terenuri se fac fără a fi consultați juriștii instituției, cum se confundă statul cu privatul, cum Primăria vrea, de fapt, să facă profit de pe urma oamenilor (deși nu este un SRL) și cum nimănui din conducerea instituției nu îi pasă deloc că nu poți face nimic în Roman.

Până în 2024 e cale lungă și cei care își bat joc de cetățeni speră ca memoria romașcanilor să fie scurtă.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Vasile 1 an ago

    Să fim serioși… sărăcește bugetul din cauza anulării licitației la un garaj!!! Durerea este că leo nu mai este băgat în seamă la bucale și își pregătește revenirea.Sa lase primarul în funcție să-și facă mandatul.

  • Andriescumaria 1 an ago

    Credeam, ca se vorbeste despre Roman, ca de o mare parcare, unde masinile se vanzolesc tot timpul,unde zgomotele sunt greu de suportat,iar spatiile verzi( gardurile vii cu rol de protectie) au fost desfintate,unde locurile de
    parcare raman neinchiriate-asa arata un oras verde sistematizat, betonat in intregime.Nici vrabiile nu-si pot face cuib,noroc cu porumbeii si cu ciorile!