Licitațiile pe terenuri, anulate pe bandă rulantă. Și acestea nu sunt singurele nereguli în Primăria Roman

HomePolitica

Licitațiile pe terenuri, anulate pe bandă rulantă. Și acestea nu sunt singurele nereguli în Primăria Roman

După ce, săptămâna trecută, Primăria Roman a anulat licitațiile pentru închirierea terenurilor în vederea amplasării de panouri publicitare, și procedura privind scoaterea la licitație a mai multor terenuri de pe Artera Roman Vest și alte zone din oraș – care priveau, în mare parte, deschiderea de noi investiții – s-a blocat. De fapt, atât licitația pentru terenurile destinate panourilor, cât și cea pentru celelalte terenuri, unele având suprafețe importante de pământ, au avut la bază aceeași procedură. De aici și prima întrebare: de ce s-a continuat acțiunea de scoatere la licitație a terenurilor de pe Ocolitoare, dacă deja s-a constatat că sunt vicii de procedură, pe alocuri chiar încălcări ale legii? O parte dintre răspunsuri o găsiți în text, însă cuvântul final îl vor avea autoritățile.

Nereguli „fără număr” la licitația pentru panourile publicitare

Fără a intra în amănunte, vă prezentăm pe scurt care sunt probleme constatate chiar de către funcționarii Primăriei Roman. La nivelul orașului, în patru etape, s-au scos la licitație terenurile pe care se pot amplasa city light-uri, cuburi și panouri publicitare (peste 100 de amplasamente). S-au cumpărat 20 de caiete de sarcini, de către 15 firme. Șase dintre cei interesați au solicitat clarificări. Mai mult, tot una dintre persoanele care dorea să participe la licitație a depus o notificare prin care cerea anularea procedurii. Comisia de evaluare a ofertelor de la nivelul Primăriei a întocmit un raport în baza căruia mai bine de jumătate dintre sesizările făcute în notificare au fost admise. Printre cele mai „delicate” se numără faptul că la licitație nu puteau participa și persoanele fizice și, în același timp, se solicita dovada de certificare „Sisteme de management de mediu”, practic două condiții discriminatorii. Astfel, comisia de evaluare a ofertelor a anulat procedura, urmând să corecteze ceea ce este greșit și să scoată iar la licitație terenurile.

Pentru cei care doresc să aprofundeze modul în care s-a desfășurat procedura de licitație, toate documentele pot fi găsite la această adresă: https://primariaroman.ro/07-01-2022-anunt-de-anulare-a-procedurii-de-licitatie-publica/.

Viceprimarul Radu Samson, numitorul comun

Toate acestea se întâmplau pe 7 ianuarie. De neînțeles este de ce, la acel moment, nimeni din conducerea Primăriei Roman nu a luat decizia de a suspenda licitațiile pentru terenurile situate pe Artera Roman Vest, licitații care se țineau pe aceeași procedură ca cele pentru panourile publicitare. Așa că, pe 14 ianuarie, la o săptămână, comisia de evaluare a ofertelor pentru terenurile de pe Arteră se întrunește și, din informațiile noastre, suspendă licitația. Dar, până atunci, persoanele interesate au achiziționat caietele de sarcini, au plătit taxe, au adus documente, au depus clasicul „dosar cu șină”… Mai mult, Primăria Roman, la ideea viceprimarului Radu Samson – după cum chiar acesta a recunoscut și s-a mândrit – a plătit presei sume importante de bani pentru promovarea acestor licitații.

Președintele comisiei de evaluare a ofertelor este Radu Samson, viceprimarul municipiului Roman. Tot acesta este și coordonatorul Direcției de Urbanism. Tot acesta este și președintele comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Local, practic comisia care stabilește cum se desfășoară toate aceste licitații, deși ultimul cuvânt îl au toți cei 21 de aleși locali, dar se ține cont de părerea comisiei, deoarece se presupune că membrii acesteia sunt cei mai avizați să ia deciziile cele mai bune. Și legale.

Așa cum spuneam anterior, comisia de evaluare a ofertelor a suspendat vineri, 14 ianuarie, licitația pentru atribuirea terenurilor de pe Artera Roman Vest. Surprinzător, într-o postare făcută publică pe pagina sa, viceprimarul Radu Samson anunța: „Mi se pare că au trecut deja 2 luni de la sărbători pentru că am avut programul încărcat cu ședințe de lucru, pregătirea deschiderii «creșei» Smirodava, deschiderea de an la Direcția de Impozite și Taxe Locale, gestionarea procedurilor de organizare a licitațiilor pentru închiriere și concesionare a numeroase terenuri (licitații care sunt atacate și contestate din toate direcțiile de anumite grupuri de interese)”. Deci, în opinia viceprimarului, problema legată de aceste licitații este în afara instituției pe care o conduce. De vină sunt alții. Nu mai subliniem că postarea a fost făcută după ora 18.00 și, prin omisiune, viceprimarul Radu Samson, deși știa că procedura era suspendată și știa și care sunt motivele, nu spune că deja decizia de suspendare fusese luată chiar de către colegii săi din Primărie. Dar ce mai contează o minciună nevinovată, când sub conducerea sa lucrurile nu sunt nici măcar „ca-nainte”?

Primăria e transparentă… pe partea greșită a geamului

Încă din primăvara anului trecut, Ziarul de Roman a semnalat public faptul că activitatea Direcției de Urbanism din Primăria Roman se desfășoară cu oareșice sincope. La acea vreme, primarul Leonard Achiriloaei promitea că lucrurile se vor îmbunătăți „curând”.

Tot pentru că în urma discuțiilor cu persoane care așteptau accelerarea vitezei în care actele ce respectă legea să intre în circuit, Ziarul de Roman a solicitat primarului Leonard Achiriloaei să ne permită accesul la lucrările comisiei de urbanism. Zis și făcut. În urma solicitării noastre, viceprimarul Radu Samson a fost „însărcinat” să ne invite la ședințele comisiei și ne-a invitat, la două dintre acestea. Însă cea din luna decembrie s-a ținut cu ușile închise. Vom reveni cu o nouă solicitare la conducerea Primăriei, mai ales că aleșii locali vor trebui să voteze, luna aceasta sau luna viitoare, din nou, criteriile în baza cărora se desfășoară licitațiile în Roman și, de data aceasta, ar trebui ca ele să fie în concordanță cu legea.

În același timp, Ziarul de Roman așteaptă și punctul de vedere oficial al conducerii Primăriei municipiului Roman cu privire la licitațiile pentru terenurile de pe Artera Roman Vest și îl va publica cu celeritate.

Ziarul de Roman așteaptă și răspunsul conducerii Primăriei Roman cu privire la sesizarea pe care am făcut-o în urmă cu mai bine de două luni, prin care am solicitat luarea măsurilor legale împotriva persoanei sau persoanelor din Primărie care, încălcând legea, au făcut public un document intern al instituției, mai ales că respectivul document a avut ca destinatar primarul municipiului Roman.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 3
 • deki kspersky 9 luni ago

  Doamna Matei,
  Va cred ca ati ravnit la scaunul de primar al acestui municipiu, dar sunteti „ziarista”. Ce ati semnalat inainte de de pierderea alegerilor ?…nimic, doar obedienta! Oricum sunteti piesa PSD / PNL, candidatura dvs. si comportamentul dvs, „jurnalistic” dupa alegeri a demonstrat-o! Oricum ati pupat unde ati fost avantajata…vezi primarul Micu & altii.

  • Vă mulțumim pentru feedback! Ziarul de Roman semnalează deficiențe, atunci când acestea există. Ziarul de Roman a sesizat încă din primăvara anului trecut că există sincope pe activitatea de urbanism, lucru confirmat și de conducerea Primăriei la acel moment. Dacă politica editorială a Ziarului de Roman vă displace, puteți oricând urmări alte site-uri. Comentariul dumneavoastră a fost acceptat, în spiritul dreptului liber la opinie, totuși, pe viitor, vă aducem la cunoștință că nu permitem comentarii ce aduc atacuri la persoană. Există suficiente spații online unde acestea sunt permise.

   • escu 9 luni ago

    asa si? ce ati facut mai departe,ca jurnalist, ati urmarit ce masuri s-au luat pentru eliminarea ,,sincopelor”? si nu doar la urbanism ci cam peste tot sunt probleme ,,de activitate” Domnul deputat Leoreanu stie bine ce a lasat in urma!doriti detalii, amanunte va stau la dispozitie cu lucruri CONCRETE ,intampinate de mine personal, in interactiunea cu functionarii publici din primaria Roman!