[FOTO] Cum arată noile trenuri care vor trece prin Roman pe ruta București – Suceava. Dotări pentru climatizare, conexiune wi-fi sau automate de bilete

HomeEconomie

[FOTO] Cum arată noile trenuri care vor trece prin Roman pe ruta București – Suceava. Dotări pentru climatizare, conexiune wi-fi sau automate de bilete

În urma unui contract de peste 2,4 miliarde de lei, semnat anul trecut, în România urmează a circula, de la finalul acestui an, primul dintre cele 37 de trenuri comandate de autoritățile române producătorului polonez Alstom Konstal. Conform Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), ramele electrice RE-IR vor conecta capitala cu principalele centre urbane ale țării, dar vor facilita și conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilității, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătățirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani – Simeria, București-Nord – Craiova – Timișoara – Arad, Cluj –Timișoara, Cluj – Suceava – Iași.

ARF arată că viteza maximă de rulare a ramelor electrice este 160 km/h, acestea fiind compuse din șase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere și patru vagoane intermediare) și asigură 351 locuri pe scaune. Unitățile sunt prevăzute cu sisteme de climatizare, conexiune wi-fi, spații pentru bar/bistro și pentru călători cu dizabilități, precum și o zonă destinată distribuirii automate de bilete și aparate de compostat.

Valoarea totală a contractului pentru achiziția celor 37 de unități electrice multiple și serviciile de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de 2.421.771.878 lei, fără TVA, iar finanțarea proiectului este asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile și din Bugetul de stat.

Noi servicii de transport pe rutele magistrale electrificate

Între 4 și 6 octombrie, o delegație a Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF) a efectuat o nouă vizită tehnică la fabrica Alstom Konstal, de la Katowice (Polonia), în conformitate cu prevederile stabilite în contractul privind achiziția celor 37 de rame electrice de lung parcurs, semnat de ARF și Alstom Ferroviaria SpA, în luna martie 2022.

Conform ARF, scopul principal al deplasării l-a reprezentat vizualizarea primei rame – Coradia Stream RE-IR 102 – aflată într-un stadiu avansat de producție, care urmează, după ce vor fi parcurse testele dinamice și statice, să fie livrată ARF, astfel încât acest tren să fie introdus în exploatare pe reţeaua feroviară din România.

„Se preconizează ca, pe data de 25 noiembrie 2023, firma Alstom să livreze către România primul tren din cele 37 de rame electrice RE-IR1, care va sosi la București, în perioada 2-3 decembrie 2023, după care va intra în procedurile de preluare de către ARF, în vederea introducerii în exploatare comercială. După finalizarea aceastei etape, urmează ca operatorul de transport feroviar de călători – selectat prin procedură competitivă – să înceapă operarea acestui serviciu public. Astfel, în cursul anului 2024, pe măsură ce restul trenurilor Alstom vor fi livrate (după finalizarea producției și a tuturor procedurilor legale europene și naționale), se vor introduce noi servicii de transport, pe rutele magistrale electrificate ale României”, mai arată reprezentanții ARF.

 

Foto: Autoritatea pentru Reformă Feroviară

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0