Noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală pune la dispoziţia comunelor milioane de euro. Finanțarea europeană poate aduce comunele aproape de standardele europene de civilizație. Cu sumele alocate, acestea îşi pot face drumuri, reţele de apă sau dispensare. Din luna iunie, PNDR se lansează în totalitate, iar edilii trebuie să-l aibă în vizor.
Înfiinţarea şi modernizarea drumurilor, reţelelor de apă, dispensarelor, grădiniţelor, creşelor, dar şi a altor utilităţi ar putea să nu mai fie o problemă pentru comunele din zona Romanului, dacă autorităţile ce le reprezintă ar avea în vedere banii puşi la dispoziţie de Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Acesta se lansează în totalitate luna viitoare şi vizează, printre altele, şi modernizarea satului românesc, punând la bătaie sume importante pe care o comună nu ar avea de unde să le obţină în mod obişnuit. Este cunoscut faptul că, în judeţul Neamţ, în multe sate, condiţiile de viaţă nu s-au schimbat de zeci de ani, iar lipsa utilităţilor îi îndepărtează pe oameni de viaţa civilizată. Prin Măsura 7 „Servicii de bază şi reînnoirea satelor în zonele rurale” din PNDR, fiecare comună poate lua până la un milioan de euro sau chiar mai mult, oferind, astfel, condiţii mai bune locuitorilor care le populează.
Milioane de euro sunt puse la dispoziţia comunelor
Concret, o comună poate lua un milion de euro pentru un proiect care vizează un singur tip de sprijin (infrastructura de drumuri, apă sau apă uzată). În acelaşi timp, pentru investiţii care vizează înfiinţarea infrastructurii integrate de apă şi apă uzată, autorităţile pot obţine până la 2,5 milioane de euro/comună, şi 1,5 milioane de euro pentru extinderea acestei infrastructuri. De asemenea, pentru infrastructură educaţională/socială se alocă aproximativ 500.000 de euro. Există şi o alocare specială de patru milioane de euro pentru proiectele colective (proiecte care vizează mai multe comune), fără a depăşi valoarea maximă /comună/tip de sprijin.
„Dezvoltarea economică şi socială durabilă a zonei rurale este indispensabil legată de îmbunătăţirea infrastructurii rurale şi serviciilor de bază existente. Infrastructura şi serviciile de bază neadecvate constituie principalul element care menţine decalajul accentuat dintre zonele rurale şi zonele urbane din România şi care, cu atât mai mult, reprezintă o piedică în calea egalităţii de şanse şi a dezvoltării socio-economice a zonelor rurale. Zonele rurale sunt caracterizate de o populaţie în curs de îmbătrânire şi o puternică tendinţă de emigrare, în special a tinerilor”, se arată în versiunea oficială a PNDR 2014 – 2020.
Primarii comunelor aşteaptă lansarea totală a PNDR
Primarii comunelor din zona arondată Romanului sunt interesaţi de măsura din PNDR care vizează dezvoltarea comunelor şi aşteaptă cu interes să vadă care sunt condiţiile din ghidurile de specialitate, dar şi ce alocare financiară pot obţine pentru proiectele pe care vor să le implementeaze. În multe comune este nevoie de bani pentru repararea drumurilor sau implementarea unor proiecte care le-ar putea facilita locuitorilor accesul la utilităţi.
„Vrem să mai accesăm fonduri pentru nişte drumuri, noi ne pregătim în acest sens, dar acum nu ştim condiţiile, punctajele din PNDR. Avem de modernizat peste 20 de kilometri de drumuri săteşti, dar şi peste 20 de kilometri de drumuri de exploatare. Avem de făcut mai multe, însă fondurile sunt limitate. Dacă luăm pe un proiect un milion de euro, am putea face cinci kilometri de drumuri. Având la dispoziţie 50 de kilometri, eu cred că am de unde alege, dar nici aici nu este atât de simplu precum pare. Trebuie alese doar acele porţiuni care pot obţine punctajul cel mai bun, pentru că trebuie să dea în drum judeţean, în drum naţional, sau să deservească o gară. Punctajele sunt foarte stricte în această privinţă. Dacă nu ai punctajul bun, rişti să depui proiectul şi să nu iei finanţare. Aşteptăm să vedem toate detaliile tehnice şi ne vom îndrepta într-o direcţie”, a spus Adrian Diaconu, primarul comunei Cordun.
Acesta a mai precizat că a căpătat experienţă în accesarea fondurilor europene, deoarece a mai obţinut bani pentru diverse proiecte, printre care şi pentru realizarea drumurilor. Comuna a obţinut finanţare pentru proiectarea ce vizează canalizarea, urmând să primeasca bani şi pentru execuţie, dar asta după organizarea unei licitaţii. La Cordun s-au realizat mai multe proiecte şi cu fonduri din SAPARD şi PHARE, iar modernizarea comunei se vede cu ochiul liber, dovadă că fondurile europene dezvoltă cu adevărat zona rurală, dacă sunt folosite cum trebuie.
Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă, are în vedere realizarea unui proiect care să atragă finanţarea europeană. Nici aici fondurile europene nu sunt o noutate, iar demersuri în acest sens au fost făcute, deja, pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, dar şi pentru cea educaţională. Primarul Prichici a apreciat suma ca fiind una folositoare pentru o comună, dar, în acelaşi timp, are un regret că nu poate să atragă aceşti bani pentru realizarea unui proiect ce vizează gazul metan. „Un milion de euro este o sumă bună. Noi am avea nevoie de gaz metan, dar, din păcate, proiectele de acest tip nu sunt cuprinse în măsura din PNDR. Pentru apă şi canal este un proiect şi am avut licitaţie acum două săptămâni, dar s-a amânat o lună de zile, însă sperăm ca anul acesta să se rezolve. Vineri avem întâlnire cu Grupul de Acţiune Locală şi vedem atunci ce putem face prin PNDR”, a spus Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.
Menţionăm că, potrivit ultimelor informaţii referitoare la această măsură din PNDR, sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri va fi 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele negeneratoare de venit aplicate de autorităţile publice locale.
Comentarii