Prima paginăNeamt

Culiță Tărîță a găsit soluția pentru podul de la Ion Creangă

Dimensiune text

Problema terenurilor și a lucrărilor de pe malul Siretului poate fi soluționată printr-o Hotărîre de Guvern. Președintele Tărîță spune că va rezolva situația în scurt timp.

 
Epopeea podului de la Ion Creangă, inaugurat de doi miniștri, la distanță de o săptămînă, nu s-a terminat nici acum. Mai multe greșeli tehnice au dus, în final, la o slabă rezistență a podului. Deputatul Marius Neculai a încercat să rezolve problema printr-o inițiativă legislativă care avea ca scop un transfer de teren, în urma căruia malul rîului Siret putea fi întărit. Legea nu a fost, însă promulgată de președintele Băsescu. În luna martie, 2012 Traian Băsescu a cerut reexaminarea  legii privind scoaterea din fondul forestier național a unor terenuri aflate în proprietatea publică a statului și transmiterea acestora din administrarea Direcției Silvice Neamț, în administrarea CJ Neamț, motivînd că acest lucru ar fi oportun numai cu condiția compensării cu alte terenuri echivalente, respectîndu-se prevederile legale în vigoare.

Terenul la care face referire președintele Băsescu are aproape 16 hectare și este situat pe malul rîului Siret, în apropierea podului de la Ion Creangă. Pentru a putea începe lucrările de consolidare a podului și întărire a malurilor, ar fi necesară defrișarea pădurii de pe  acel teren, realizabilă doar în urma trecerii terenului din administrarea Direcției Silvice Neamț în cea a CJ Neamț.

Vreau să inițiez un proiect de Hotărîre de Guvern pentru a rezolva problema podului de la Ion Creangă. La sfîrșitul săptămînii trecute am fost acolo și am văzut care este situația. Prin urmare, în cel mai scurt timp voi iniția proiectul de hotărîre„, a afirmat Culiță Tărîță, președintele CJ Neamț.

Suprafața de teren de 16 hectare pe care CJ Neamț vrea să o defrișeze conține vegetație care împiedică scurgerea optimă a apei în zona podului de la Ion Creangă. Din această cauză, Siretul a provocat, în timp, numeroase distrugeri în satele situate de-a lungul rîului și a afectat podul rutier care face legătura între satul Cotu-Vameș și localitățile de pe celălalt mal, cum ar fi Ion Creangă, Recea, Valea Ursului sau Oniceni.

Consiliul Județean a alocat de mai multe ori sume considerabile pentru reparații la pod, dar lucrările s-au dovedit ineficiente. Soluția defrișării și a îndiguirii malului a fost aprobată ca fiind cea mai bună, în condițiile în care proiectul prevedea și o împădurire, ca o protecție suplimentară a localităților situate pe malul stîng al Siretului.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Mircea Enache 9 ani

    Nu am avut dubii asupra aplecarii lui Tarata la problemele zonei si i-am acordat tot sprijinul in campania electorala . Asta nu m-a impiedicat sa-i arat obrazul cand in Parlament s-a alaturat celor ce l-au demis abuziv pe Basescu . Nadajduiesc ca si alte eforturi pentru propasirea zonei va face !