HomeActualitateRural

Cu un picior în România și cu unul în țări străine

Cei care muncesc în străinătate se reîntorc să-şi revadă copiii şi rudele. Mulţi dintre sătenii plecaţi s-au stabilit în ţările în care muncesc, croindu-şi o viaţă nouă.

Orăşeni sau oameni de la ţară, plecaţi să îşi câştige traiul pe meleaguri străine, încep să revină pe plaiuri mioritice. Luna august este perioada marilor revederi. Cei mai mulţi dintre „stranieri” se întorc pentru a-şi petrece concediul în ţară. Este un prilej să se reîntâlnească cu rudele şi să-şi rezolve, totodată, şi problemele legate de actualizarea documentelor de identitate sau să obțină avize şi autorizaţii de construcţii.

Pentru mulţi copii, lăsaţi în grija bunicilor sau fraţilor mai mari, reîntoarcerea părinţilor în ţară este un prilej de mare bucurie. Ei se vor „hrăni”, multă vreme, din bucuria zilelor petrecute alături de părinţi, până când aceştia vor putea găsi timp, şi, uneori, bani, să revină  acasă. „20% dintre localnicii care muncesc în străinătate şi-au reîntregit familia în ţările în care muncesc. Mulţi dintre cei plecaţi spun că practică munci grele, umilitoare şi destul de prost plătite, că timpul de lucru este de mai bine de zece ore pe zi şi că lucrează inclusiv sâmbăta şi duminica. Cu toate acestea, niciunul nu ar vrea să se întoarcă în ţară. Trecerea anilor și dificultățile pe care le întâmpină în păstrarea unui loc de muncă în străinătate nu au schimbat opțiunile lor. Dacă, anii trecuţi, criza economică a suspendat toate construcţiile de locuinţe din comună, acum şantierele încep să se redeschidă, ceea ce înseamnă că lucrurile par să se schimbe în bine”, a precizat inginer Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

În comuna Boteşti, 70% din numărul sătenilor care muncesc în afară sunt plecaţi cu tot cu familii. „Destinaţiile de muncă ale localnicilor din comuna noastră sunt Italia, Spania, Irlanda şi Anglia. Cei care şi-au luat toată familia în ţările în care muncesc spun că viaţa lor este acolo. Şi-au cumpărat proprietăţi în ţările în care lucrează, deşi acasă, în România, şi-au construit deja o casă, unii şi-au deschis o afacere, au locuri de muncă care le permit să ducă un trai decent, copiii frecventează şcolile de acolo. În aceste condiţii, nu găsesc motive, cel puţin pentru moment, să se întoarcă acasă”, a spus inginer Georgeta Blaj, primarul comunei Boteşti.

Autorităţile locale de la Tămăşeni spun că „stranierii” care muncesc în Occident vor să trăiască în comună. „Sunt multe familii din comună care s-au stabilit în ţările în care muncesc. Nu ştim ce se va întâmpla în viitor. Un singur lucru este cert: nu vor renunţa la casa pe care au construit-o în comună”, a precizat Ironim Andrici, primarul comunei Tămăşeni.