La Grădinița cu program prelungit „Muguri de lumină” funcționează una dintre puținele grupe pentru învățământul antepreșcolar din țară.
Teodora va împlini, peste o lună, doi ani și este, în acest moment, cel mai mic dintre toți copiii romașcani de grădiniță. Nici colegii ei de grupă nu sunt mai răsăriți. Nici unul nu a împlinit trei ani și toți formează singura grupă de învățământ antepreșcolar din oraș și una dintre puținele astfel de grupe din țară, înființată în cadrul unui proiect experimental, numit „Un start bun în viață”. Proiectul este implementat de Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, în parteneriat cu Ministerul Educației, finanțat de Fundația pentru o Societate Deschisă. Grupa funcționează la Grădinița cu program prelungit „Muguri de lumină”, patronată de Școala „Sergiu Celibidache”.
Ce-ar putea face și ce-ar putea învăța niște copii de doi ani la grădiniță? „Foarte multe. Este drept că, întâi, au plâns după mama. Apoi, au învățat să socializeze. Am învățat să ne purtăm, să stăm cuminți la masă și să mâncăm singuri, am început să ne exersăm limbajul. Activitățile pe care le desfășurăm cu ei sunt scurte, nu depășesc 8 – 10 minute și sunt foarte simple. Spunem povești, în variante prescurtate și simplificate, facem teatru de păpuși, teatru de umbre. Cel mai mult le place să picteze cu degețelele. De multe ori, preluăm de la ei personaje și inventăm povești pe loc, adecvate la subiect„, spune educatoarea Dana Stoleru, care coordonează grupa alături de colega sa Gabriela Boiciuc.
În timp ce vorbește, îl ajută pe Ștefănel să termine șnițelul și cartofii din farfurie. Prichindeii sunt la masa de prânz. Cei mai mulți mănâncă singuri. Unora le aduce doamna aminte să ducă lingurița la gură. Printre ei se numără și Ștefănel, blond și zulufat. Este prea ocupat să mănânce singur, dar deschide ca la comandă gurița de câte ori lingurița mânuită de doamna se apropie și nu uită să spună, după fiecare înghițitură, „Foarte bun„. Pentru că sala de mese a grădiniței este la parter, iar grupa lor la etaj, pentru ei a fost amenajată o săliță specială, în apropierea sălii de clasă. După ce mănâncă, se șterg frumos la gură și pe mânuțe și se pregătesc de somn.
Deși are mai bine de 30 de ani de experiență, Dana Stoleru recunoaște că preluarea acestei grupe a fost o adevărată încercare. „A fost o provocare și pentru mine, și pentru colega mea. Copiii de vârstă foarte mică, mai mici de trei ani, mai sunt în grădinițe, dar puțini și, de obicei, asimilați la grupa mică. Este pentru prima dată când lucrez cu o grupă întreagă de acest nivel”, a spus educatoarea Dana Stoleru. După trei luni de la înființare, părinții au fost mulțumiți de activitatea de la grădiniță. „Părinții au fost foarte încântați. Se vede progresul copiilor. Rezultatele evaluărilor de până acum făcute de coordonatorii proiectului sunt foarte bune„, spune Dana Stoleru.
Ca urmare, în toamna lui 2013 va veni la grădiniță o nouă serie de prichindei în pamperși, gata să descopere lumea. Proiectul se desfășoară pe durata a doi ani. Rezultatele obținute în urma monitorizării la nivel național vor fi luate în calcul pentru generalizarea educației antepreșcolare.
Comentarii
bravo profu esti vedeta tu si zulufatul. Felicitari si sa fiti sanatosi