Numărul redus de ore la unele discipline școlare îi determină pe profesori să străbată între două și patru școli pe săptămînă pentru a-și completa catedra. În comunele unde nu se decontează naveta, dascălii sînt nevoiți să scoată bani din buzunar pentru a ajunge în școlile unde predau.
Diminuarea numărului de elevi și, în consecință, de ore din școli a făcut ca profesorii să-și formeze cu greu cele 18 ore pe care le care norma didactică. Acest neajuns face ca dascălii să aibă ore în două, trei și chiar patru școli din unități administrativ-teritoriale diferite. Ca urmare a acestui fapt, conducerile unităților de învățămînt sînt nevoite să ajusteze orarul școlar în funcție de dascălii care au ore și în alte școli. Decontarea navetei cadrelor didactice din învățămîntul preuniversitar rural rămîne, în unele cazuri, o problemă spinoasă, care generează, de cîțiva ani, numeroase conflicte între școli și primării. Dacă unele primării au găsit resursele necesare pentru cheltuielile de transport ale dascălilor, altele nu mai fac acest decont de ani buni. În condițiile în care administrațiile publice locale nu pot plăti naveta dascălilor, aceștia sînt nevoiți să scoată bani din buzunar pentru a ajunge în școlile unde predau.
Dascăli navetiști cu bani din buzunar
Liceul Tehnologic Valea Ursului, unitatea școlară coordonatoare din comuna Valea Ursului, numără în acest an școlar 35 de dascăli navetiști. Trei dintre profesori, care predau disciplinele educație tehnologică, religie și educație fizică și sport, au ore și în alte două școli. Cei trei dascăli își completează orele în școlile din satele Pâncești, Oniceni și Bălușești. Administrația publică locală nu plătește naveta cadrelor didactice din anul școlar 2009-2010. Dascălii și-au recuperat banii pentru perioada 2008-2009 numai prin hotărîre judecătorească. „Sîntem nevoiți să scoatem bani din buzunar pentru a ajunge la școală, iar naveta a ajuns în acest moment la 200 lei pe lună„, a spus profesoara Iuliana Spătariu, directoarea Liceul Tehnologic Valea Ursului.
Aceeași situație se întîlnește și la Școala Ion Creangă. Cinci profesori sînt nevoiți să colinde și alte școli din municipiul Roman pentru a-și întregi catedra. „Cadrul didactic care predă muzica este nevoit să treacă săptămînal prin patru școli, la Ion Creangă, Cotu Vameș, școlile nr. 7 și nr. 9 din Roman. În școala noastră vine două zile pe săptămînă pentru că sînt clase mai multe, iar în celelalte – cîte una. Această situație se întîlnește în cazul disciplinelor cu o singură oră pe săptămînă„, explică profesoara Elena Prichici, directoarea Școlii Ion Creangă. Comparativ cu Liceul Tehnologic Valea Ursului, administrația publică locală de la Ion Creangă plătește naveta cadrelor didactice și nu are restanțe față de acestea.
Și în Școala coordonatoare Bîra există șase profesori care fac naveta în mai multe școli pentru a-și face orele. „Unul dintre profesori are ore și la noi, dar predă și în comunele Boghicea și Stănița. Doar la Școala Boghicea se decontează naveta. Avem 20 de cadre didactice navetiste. Pînă în anul 2008, naveta s-a decontat. Pentru perioada 2008-2009, am recuperat banii în instanță. De atunci, dascălilor nu li s-a mai plătit naveta, care a juns în acest an la 120 lei pe lună. Este greu să scoți din buzunar bani pentru navetă, dar ne-am ales această profesie din pasiune și nu renunțăm„, a spus profesoara Mariana Tăbîltoc, directoarea Școlii Bîra.
Mulți dintre profesorii care au ocupat o catedră în învățămînt sînt tineri. Neplata navetei este, pentru mulți, un motiv ca, în următorul an, să nu-și mai dorească să muncească în domeniul pentru care s-au pregătit. „Pentru tineri este dificil să-și plătească naveta dintr-un salariu mic, de debutant. Dacă au neșansa să lucreze în școli unde nu se decontează naveta, este foarte puțin probabil să-i mai vedem și anul următor în învățămînt„, a spus directoarea Școlii Ion Creangă.
Comentarii
Asta e situaţia în majoritatea şcolilor din mediul rural.