Ingrediente
Baza: 250 gr. făină, 125 gr. unt, 100 gr. zahăr, 2 gălbenuşuri, 1 linguriţă rasă praf de copt, vanilie şi sare.
Pentru umplutură: 100 gr. unt, 200 gr. ciocolată, 120 gr. zahăr, 25 gr. făină, 2 ouă, 25 gr. cacao, esenţă de rom
Preparare
Se face baza amestecând toate ingredientele şi se lasă jumătate de oră acoperită. În acest timp se face umplutura: se topeşte ciocolata şi se răceşte la temperatura camerei, apoi se adaugă ouăle amestecate în prealabil cu zahărul, apoi făina amestecată cu cacao şi, la urmă, untul moale şi esenţa de rom.
Se întinde o foaie care se pune în tavă cu hârtia de copt, deasupra se pune umplutura de ciocolată, iar peste umplutură se aşează câteva linii de aluat în formă de grătar. Se coace la foc moderat.
Menţiuni
Crostata e considerată cel mai vechi dulce italian bazat pe un aluat fraged cu umplutura de gem, cremă de vanilie, nutella, ricotta, ciocolată, fructe sau umpluturi sărate, cum ar fi gamberi, ricotta şi prosciutto, ciuperci etc.
Comentarii