HomeRomanEducatie

Cristian Pârvulescu a ținut o lecție despre democrație la CNRV

Analistul politic a vorbit în faţa liceenilor despre problemele actuale ale Europei şi viitorul acesteia.

Cristian PârvulescuVineri, 13 februarie, elevii Colegiului Naţional „Roman-Vodă” s-au întâlnit cu profesor doctor Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei „Pro Democraţia” şi decanul Facultăţii de Știinţe Politice din cadrul Școlii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti -, o personalitate marcantă a vieţii sociale. Moderatorul întâlnirii a fost profesorul de istorie Ovidiu Albert, cadru didactic al liceului şi preşedintele Asociaţiei de Voluntari „Muşatinii”.

Analistul politic Cristian Pârvulescu s-a aflat pentru prima oară la Roman şi a ţinut o conferinţă cu tema „Ce mai înseamnă Europa astăzi?”. „Democraţia înseamnă să ne respectăm unii pe alţii, să acceptăm că suntem diferiţi. Se spune că Europa are astăzi un deficit de democraţie. Actuala criză economică este generată de deficitele bugetelor care sunt mai mici decât nevoile naţiunii. Deficitul de democraţie constă în faptul că deciziile Uniunii Europene sunt luate fără consultarea cetăţenilor. Europa de astăzi este o Europă care îşi caută un sens. Europa bunicilor noştri, a fondatorilor ei, a celor câţiva oameni care au putut să gândească viitorul acestui continent era o Europă pentru oamenii săraci, în care învăţământul public, de exemplu, a prosperat. De partea cealaltă sunt Statele Unite ale Americii care accentuează foarte mult rolul privatului. O facultate în Statele Unite costă astăzi minim 20.000 de dolari, iar cele mai bune universităţi costă 40.000 de dolari. În Europa, oameni ca noi pot face şcoală, dar în Statele Unite nu, ci doar cei care au bani. Întreaga societate americană este gândită ca oamenii să câştige cât mai mult, astfel încât să obţină poziţii cât mai bune în societate. Este o societate capitalistă şi competitivă. Dar democraţia nu înseamnă competiţie, ci consens. Este capitalismul comparabil cu democraţia? Ce vrem pentru societatea noastră? Sunt două viziuni diferite despre democraţie. Europa s-a născut din dorinţa de a împiedica războiul. Vreme de 80 de ani, Europa a împiedicat războiul. Cum putem face noi ca statele să renunţe la egoismul lor? În momentul de faţă suntem în pragul unui război”, a spus analistul politic Cristian Pârvulescu.

Cristian PârvulescuJoi, la Bruxelles, la Consiliul European au fost discutate problemele Ucrainei şi Greciei. „Continuăm sancţiunile economice împotriva Rusiei, varianta europeană, sau înarmăm Ucraina pentru a lupta contra Rusiei, varianta americană? Dacă înarmăm Ucraina înseamnă război, însă, dacă vom continua sancţiunile economice, atunci s-ar putea ca războiul să fie întârziat. Sancţiunile economice împotriva Rusiei au avut succes, contrar a ceea ce se spune în România. Rusia este astăzi sărăcită, în criză economică, fără produse de vânzare. Rusia este agresivă militar pentru că a pierdut războiul economic. Unul dintre motivele pentru care a pierdut acest război economic este că preţul gazelor pe care le vindeau a scăzut atât de mult încât nu mai poate acoperi cheltuielile ţării. Rusia a pierdut într-un an aproape 200 de miliarde de dolari, din cauza sancţiunilor economice. Rusia este în genunchi. Tancurile pe care le zăngăne trebuie alimentate cu combustibil pentru care trebuie bani, soldaţii au solde care trebuie plătite, dar Rusia nu are bani. Inclusiv Banca Naţională şi Ministerul de Finanţe din Rusia recunosc că ţara este în criză economică din cauza războiului din Ucraina de est. Americanii vor război, dar avem noi vreun interes să fie război? Europa noastră nu vrea război. Interesele americane şi europene sunt divergente, inclusiv în legătură cu relaţiile internaţionale. Europa s-a construit împotriva Statelor Unite ale Americii. De aceea, Statele Unite au fost excluse din formele de organizare europene încă de la început. De aceea, avem o lume diferită de cea americană”, a mai spus analistul politic Cristian Pârvulescu.