Prima paginăActualitate

Criminaliștii IPJ Neamț în 2017: 4.100 de deplasări în teren, 19.347 urme şi mijloace materiale de probă

Criminaliștii IPJ Neamț în 2017: 4.100 de deplasări în teren, 19.347 urme şi mijloace materiale de probă

Dimensiune text

 

 

Ofiţerii şi agenţii criminalişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț contribuie la identificarea autorilor de infracţiuni şi la probarea, în multe situaţii cu un rol determinant, a activităţii acestora, atât printr-o cercetare de calitate a locului faptei, cât şi prin valorificarea  profesionistă a urmelor ridicate din câmpul infracţional.

Un segment important al activității criminalistice este reprezentat de investigarea tehnico-ştiinţifică a locului faptei în cazul faptelor sesizate la care se impune prezenţa specialiştilor criminalişti. Pe parcursul anului 2017, din cele peste 4.100 de deplasări în teren, 2.674 au fost  efectuate pentru cercetarea locului faptei. În urma acestor activități au fost căutate, identificate şi ridicate 19.347 urme şi mijloace materiale de probă, dintre care 1.718 papilare, 586 înscrisuri, 231 microurme și 1.317 biologice. La 88 dintre cercetările la fața locului au fost folosiţi câinii de serviciu, în 23 cazuri rezultatele fiind pozitive, informează un comunicat al IPJ Neamț.

Valorificarea urmelor ridicate din câmpul infracţional este realizată atât prin laboratoarele proprii, cât şi prin laboratoarele Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul Poliţiei Române sau cele ale Institutului Naţional de Expertize Criminalistice. La nivel local, valorificarea urmelor şi a mijloacelor materiale de probă se realizează prin utilizarea Sistemului Automat de Identificare a Amprentelor Papilare (AFIS), prin interogarea bazei de date a Sistemului Național de Identificare Biometrică (NBIS) şi prin activitatea de expertiză.

„Deşi operaţionalizat recent, la finele anului 2016, NBIS este un sistem ce răspunde cerințelor de interes judiciar ale structurilor operative ale Poliției Române, prin implementarea și furnizarea datelor de identificare ale persoanelor condamnate (date despre amprente papilare, profil ADN, fotografii de semnalmente etc.), necesare examinării și identificării criminalistice a persoanelor, autorilor de infracțiuni, cadavrelor/persoanelor cu identitate necunoscută, persoanelor dispărute, victimelor dezastrelor naturale etc”, informează reprezentanții IPJ Neamț.

În ceea ce priveşte activitatea de expertiză şi constatare criminalistică, structurile criminalistice întocmesc lucrări în domeniile: dactiloscopie, grafoscopie, traseologie şi balistică judiciară. În anul precedent au fost întocmite 202 astfel de rapoarte, fiind supuse examinării 2.071 de probe.

„Având în vedere finalitatea judiciară, ca fiind indicatorul macro al eficienţei în oricare dintre ariile de activitate ale Poliţiei Române, identificarea prin mijloace specifice, în anul 2017, a 475 de persoane şi/sau obiecte evidenţiază aportul structurilor criminalistice la efortul general de identificare a autorilor de infracţiuni şi de probare a faptelor antisociale”, mai precizează comunicatul IPJ Neamț.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0