Prima paginăReligie

Creştinii sărbătoresc luni naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Creştinii sărbătoresc luni naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Dimensiune text

 

Creştinii prăznuiesc la 24 iunie naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul mare profet al Vechiului Testament. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în satul Ein-Kerem, lângă Ierusalim, şi este fiul Elisabetei şi al rabinului Zaharia. Este cel dintâi sfânt cinstit de întreaga Biserică creştină cu o sărbătoare liturgică specială, încă din cele mai vechi timpuri. Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost fixată cu şase luni înaintea Crăciunului, când se celebrează naşterea lui Iisus. Este atestată în secolele IV-V ale erei creştine. Sărbătoarea naşterii Înaintemergătorului Domnului reprezintă o excepţie făcută acestuia, întrucât sfinţii şi martirii sunt comemoraţi, de obicei, în ziua morţii, considerată a fi ziua naşterii lor pentru Împărăţia Cerurilor.

Misiunea Sfântului Ioan Botezătorul a fost aceea de a pregăti poporul iudeu pentru venirea Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul este considerat şi cel mai mare dintre profeţi, cel ce stă la graniţa dintre cer şi pământ şi care uneşte Vechiul şi Noul Testament. În memoria creştinătăţii, el va rămâne cel care, botezându-l pe Mântuitorul Iisus Hristos în Iordan, a spus lumii că Iisus este cu adevărat Mesia, marele trimis al lui Dumnezeu.

Sărbătoarea sfântă de astăzi este asociată cu unele obiceiuri străvechi ale poporului nostru. Numită „Sânziene” sau „Drăgaica”, sărbătoarea este legată de cultul recoltei, al vegetaţiei şi fecundităţii. Sărbătoarea Sânzienelor este, în tradiţia populară, un prilej de a sărbători soarele şi muncile agricole specifice verii. Se spune că, în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se deschid porţile şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. În această zi, în foarte multe zone din ţară se pomenesc morţii. Tot în tradiţia populară se spune că în această zi se fac coroniţe din sânziene, care vor ocroti casa şi gospodăria de puterea forţelor malefice, aducând, totodată, noroc, sănătate şi belşug oamenilor, animalelor şi semănăturilor.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0