Prima paginăActualitateRural

Creşterea albinelor cu finanțare prin GAL „Valea Siretului”

Dimensiune text

Veronica Știrbu, din localitatea Tămăşeni, a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea apiculturii.

Veronica Știrbu, din localitatea Tămăşeni, a accesat fonduri europene prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Valea Siretului”. Deşi femeia are un loc de muncă, s-a gândit să investească în albinărit. „Nu cunoşteam foarte multe lucruri despre creşterea albinelor, dar am auzit de la alţii că poate deveni o afacere. Am început să discut cu cei care se ocupă cu creşterea albinelor, să culeg informaţii, m-am documentat şi, apoi, am decis să întocmesc proiectul”, a spus Veronica Știrbu.

Pentru realizarea proiectului, tânăra a apelat la sprijinul GAL „Valea Siretului” şi la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Ruală şi Pescuit (APDRP) Piatra Neamţ. „Înfiinţarea GAL «Valea Siretului» a fost binevenită, pentru că am avut un sprijin aproape de domiciliu. Întocmirea proiectului nu a durat mai mult de două luni. A fost declarat eligibil şi, în ianuarie, am semnat contractul de finanţare”, spune tânăra întreprinzătoare.

Valoarea proiectului este de 20.000 de euro. Potrivit contractului, în acest an Veronica va primi 60% din valoarea proiectului, urmând ca în anul al III-lea de finanţare să primească diferenţa, de 40%.

Pentru a demara acest proiect, Veronica Știrbu a cheltuit 10.000 de euro pentru documentaţie şi achiziţionarea stupilor şi a materialelor necesare din stupină. Acum, Veronica administrează 106 stupi, iar pentru îndeplinirea planului de afaceri trebuie să ajungă la 160.

Veronica Știrbu are 32 de ani, este căsătorită şi are doi copii. A absolvit Facultatea de Contabilitate şi lucrează la Primăria Tămăşeni, la Serviciul de taxe şi impozite. După câţiva ani petrecuţi în Italia, soţul tinerei s-a alăturat acestui proiect. „Decizia de a pune pe picioare acestă afacere am luat-o împreună cu soţul. Învăţăm unul de la altul tot ce presupune creşterea albinelor şi tot împreună vom face ca această investiţie să ne aducă rezultatele pe care le aşteptăm”, a spus Veronica.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0