Prima paginăEconomie

Credite la dispoziția fermierilor

Dimensiune text

Instituţiile financiare au lansat o serie de împrumuturi destinate exclusiv fermierilor. Aceştia îşi pot finanţa lucrările agricole sau pot achiziţiona terenuri prin creditele acordate de bănci. 

Băncile au început să acorde, în ultima perioadă, o atenţie mai mare producătorilor agricoli, iar reticienţa acestora la angajarea de credite pare să dispară. Cu toate că este agricultura este un sector riscant, ce depinde de starea vremii, instituţiile financiare vin cu multe credite destinate exclusiv agricultorilor. Pentru a alege mai uşor un împrumut financiar, vă prezentăm ofertele principalelor bănci care activează în Roman.

De exemplu, CEC Bank acordă credite în lei pentru achiziţia de teren destinat producţiei agricole. Clienţii eligibili sunt persoanele fizice autorizate, asociaţiile de producători, dar şi societăţile private. Perioada de creditare este de până la 120 de luni, iar fermierul poate aduce documentul de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) prin care se garantează până la 80% din valoarea creditului. Tot la acest capitol, banca poate pune ipotecă de rang I asupra terenului cumpărat. Valoarea creditului este de maximum 75% din totalul investiţiei, iar contribuţia proprie de cel puţin 25%.

„Credit de investiţii pentru agricultori” este oferta BRD, ce vine în întâmpinarea fermierilor care au nevoie de bani. Banca acordă împrumuturi pentru finanţarea activităţilor de agricultură, zootehnie şi apicultură. Prin acest împrumut, fermierii vor beneficia de o anumită sumă de bani (75% din valoare investiţiei) pe o perioadă de cel mult zece ani, iar perioada de graţie se stabileşte în funcţie de activitatea prestată. Potrivit reprezentanţilor băncii, prin acest credit se pot achiziţiona maşini agricole, echipament agricol sau mijloace de transport specifice destinate transportului de mărfuri sau animale. De asemenea, eligibilă este şi achizitionarea de animale în vederea creşterii lor pentru carne, lapte, lână sau achiziţionarea de stupi.

Fermierii îşi pot moderniza ferma cu bani de la bancă

Creditul pentru achiziţia de utilaje şi echipamente agricole de la Banca Transilvania se adresează clienţilor cu activitate în zootehnie şi culturi vegetale. Durata creditului este de până la şapte ani. Bunul achiziţionat poate constitui garanţia creditului, dacă acesta este nou, iar valoarea finanţării este de până la 85% din valoarea înscrisă pe factura bunurilor cumpărate.

Creditul se adreseaza fermelor care funcţionează de cel puţin 24 de luni şi care au în exploatare o suprafaţă de minim 100 de hectare, respectiv pentru fermele de animale: 50 de vaci pentru lapte, 1.000 porci/serie, peste 50.000 capete păsări de carne/serie sau 30.000 capete păsări pentru ouă.

Și Raiffeisen Bank a lansat deja Pachetul „Roditor” – Soluţii de finanţare pentru agricultură. Acesta cuprinde „Creditul pentru investiţii în agricultură” şi „Creditul pentru capital în agricultură”. Primul împrumut este adresat producătorilor agricoli care îşi desfăşoară activitatea în domeniu de cinci ani şi companiilor cu cifra de afaceri anuală mai mică de 1.000.000 euro, limita minimă de teren agricol necesară de 300 de hectare (pentru culturile de grâu, porumb, orz, soia, in, cânepă etc.). Împrumutul trebuie rambursat în cel mult 120 de luni şi este destinat finanţării investiţiilor pe termen mediu sau lung, necesare susţinerii nevoilor de dezvoltare/extindere ale afacerii, inclusiv refinanţarea unor împrumuturi. Creditul pentru capital în agricultură este destinat companiilor cu un istoric de cel puţin trei ani de activitate în acest domeniu şi care au în portofoliu minimum două tipuri de culturi. Perioada de rambursare este de12 luni, cu posibilitate de reutilizare şi prelungire corespunzatoare a scadenţei.

Beneficiarii SAPS au şanse mari la împrumuturi

OTP Bank vine cu împrumuturi pentru prefinanţarea subvenţiilor APIA SAPS. Acestea se adresează beneficiarilor Schemei de plată unică pe suprafaţa (SAPS) – persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale sau producători agricoli – care utilizează terenul agricol şi au nevoie de finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente până la încasarea subvenţiei de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Valoarea maximă finanţată este de 90% din suma cuvenită din SAPS, iar comisionul de acordare se poate plăti din credit. În acelaşi timp, dobânda se plăteşte la scadenţă, iar fermierul beneficiază de consiliere în întocmirea documentaţiei necesare accesării creditului şi un răspuns rapid. Banca mai are oferte şi pentru crescătorii de animale, dar şi pentru cei care vor să-şi cumpere terenuri agricole.

Nici instituţiile financiare nebancare nu stau departe de agricultură. Agricover Credit împrumută rapid producătorii ce activează în cultura cerealelor şi a oleaginoaselor (cultura mare), pomicultură, viticultură, legumicultură şi, nu în ultimul rând, în zootehnie. De asemenea, fermierii pot solicita împrumuturi pe termen scurt (un an) pentru a cumpăra motorină sau pentru finanţarea lucrărilor agricole. În aceste cazuri, gajul este pus pe bunurile agricole (teren, utilaje).

Dobânzile percepute de bănci sunt în funcţie de destinaţia banilor, dimensiunea afacerii şi ramura sectorului agricol.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0