HomeReligie

Credincioşii ortodocşi intră în Postul Paştelui

Postul Paştelui durează 40 de zile şi este perioada de pregătire pentru Învierea Domnului.

Începând de luni, 23 februarie, şi până pe 11 aprilie, credincioşii ortodocşi vor fi în perioada Postului Paştelui. Acest post are loc înaintea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, durează 40 de zile, fiind cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. Acest post mai este numit şi postul mare. El a fost orânduit de Biserică pentru pregătirea celor care, odinioară, urmau să primească botezul la Paşti şi ca un mijloc de pregătire sufletească a credincioşilor pentru întâmpinarea cu vrednicie a comemorării anuale a Patimilor şi a Învierii Domnului. Totodată, perioada postului ne aduce aminte de postul de 40 de zile ţinut de Mântuitor înainte de începerea activităţii sale mesianice, de unde i s-a dat şi denumirea de Patruzecime.

Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, cum ar fi Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a Paştelui a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în anul 325. Astfel, Paştele ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. Dacă această duminică se suprapune Paştelui iudeilor, sărbătoarea este mutată în duminica următoare.

Respectarea postului este o datorie a oricărui bun credincios. Dezlegările la anumite alimente din timpul postului sunt date credincioşilor de către preotul duhovnic, singurul în măsură să aprecieze condiţiile în care poate posti cel venit la mărturisire.

Tradiţii şi obiceiuri din postul mare

Postul Paştelui a dat naştere unor tradiţii, obiceiuri şi credinţe atinse de o sacralitate specială în folclorul popular românesc.

Astfel, în satele în care tradiţiile încă se păstrează cu rigurozitate, postul este ţinut de întreaga familie şi este combinat cu practici populare. Printre acestea, spălarea tuturor hainelor la început de post şi opărirea vaselor cu leşie obţinută din cenuşă, încât să nu rămână strop de grăsime animală. Postul este, totodată, întâmpinat cu focuri aprinse pe dealurile din preajma satelor şi cu zgomot, pentru a ţine la distanţă spiritele rele.

Unele dintre cele mai profunde, mai frumoase şi înălţătoare slujbe creştine care se ţin în perioada Postului Mare sunt deniile. Până la începerea deniilor, în săptămâna a cincea din Postul Paştelui, satele sunt curăţate şi primenite, începând cu casele şi ogrăzile.

Comentarii

WORDPRESS: 0