Prima paginăReligie

Credincioșii ortodocși au intrat în Săptămâna Albă

Dimensiune text

Este perioada de pregătire pentru Postul Mare al Paștelui. În această săptămână, canoanele Bisericii Ortodoxe dau dezlegare la toate alimentele, cu excepția cărnii.

 

 

Credincioșii ortodocși au intrat în Săptămâna Albă, denumită și „săptămâna brânzei”. În această perioadă de pregătire pentru Postul Mare al Paștelui, canoanele creștine cer credincioșilor să nu consume produse din carne, ci doar ouă, lapte, brânză și pește. Nici nunțile sau alte petreceri cu muzică nu mai sunt permise de Biserică în această perioadă. Totodată, miercurea și vinerea din această săptămână sunt zile aliturgice, în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie. În duminica din Săptămâna Albă, pe 17 martie, va fi lăsata secului de brânză. Duminica viitoare este denumită și „Duminica iertării” sau a izgonirii lui Adam din rai. Prin încălcarea postului și a interdicției de a gusta din măr, Adam a pierdut raiul. Omul trebuie să se ridice la rai, spune Biserica, prin post și rugăciune. Luni, 18 martie, credincioșii ortodocși vor intra în postul Sfintelor Paște, cel mai aspru și mai lung din cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe, care se va încheia pe 5 mai, când vom sărbători Învierea Domnului.

„Pentru unii dintre noi, începând de astăzi, timpul se modifică, adică primește alte semnificații, alte dimensiuni, definindu-se nu după principiile societății, ci după legea lui Hristos. După «Duminica Înfricoșătoarei judecăți» începe Săptămâna Albă, o perioadă de trecere care trebuie să atenueze asprimea Postului Mare. Această perioadă reprezintă, pentru conștiința creștinului, o provocare în încercarea de a se desprinde câtuși de puțin de cerințele și provocările lumii. Este un pas făcut de credincioși pentru a se apropia de valorile spirituale, de a-l căuta pe Dumnezeu prin rugăciune mai insistentă și printr-o alimentație mai simplă și, de ce nu, mai sănătoasă, care să ajute atât trupul, cât și sufletul”, a precizat preotul Constantin Gherasim, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • plictisit 9 ani

    Sa-i vezi cand intra in saptamana chioara, mai ales popii. atunci sa te tii!