În timp ce la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Roman vin, zilnic, câte o sută de pacienţi, la centrele de permanenţă abia dacă ajung între două şi şapte sute pe lună.
Romaşcanii încă iau cu asalt Centrul de Primiri Urgenţe (CPU) al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, pentru mici probleme de sănătate care ar putea fi rezolvate uşor la medicii de familie, deşi în acest moment există patru centre de permanenţă în oraş. Medicul Cătălina Pălăncianu, managerul general al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, consideră că centrele de permanenţă nu scutesc din activitatea cadrelor medicale de la CPU. „La CPU avem în jur de 100 de pacienţi pe zi. Vin, în continuare, persoane care vor doar să îşi măsoare tensiunea, pentru că au impresia că se simt rău, persoane care vor să îşi măsoare glicemia, să îşi schimbe un pansament sau să facă o injecţie. Ar trebui să meargă la centrele de permanenţă sau la medicul de familie, dar se pare că nu vor să facă asta”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, managerul general al spitalului.
Există şi situaţii în care medicii de la centrul de permanenţă trimit pacienţii la spital, pentru o problemă pe care ar fi putut-o rezolva chiar ei. O asemenea situaţie a avut loc în luna aprilie, când, într-o după-amiază, o femeie din Roman a apelat la un medic de la un centru de permanenţă, suspectând că suferă de boală hemoroidală. După o scurtă examinare, acesta a trimis-o direct la CPU, pentru a fi consultată de un medic chirurg, spunând că nu poate şti exact care este problema şi că nu are mijloacele necesare pentru a o consulta corespunzător. Ajunsă la spital, după multe ore de aşteptare, în care au fost preluaţi pacienţi cu probleme mult mai grave, precum fracturi sau plăgi tăiate, pacienta a fost văzută de medicul chirurg care era de gardă. Nefiind un caz grav, acesta nu a făcut altceva decât să îi prescrie o reţetă medicală, precizând că reţeta ar fi putut fi dată şi de medicul de la centrul de permanenţă.
La CPU, o sută de pacienţi pe zi, la centrele de permanenţă, două sute pe lună
La cel mai nou înfiinţat centru de permanenţă din oraş, Central Clinic, care funcţionează din luna martie, au apelat, în luna aprilie, 282 de persoane, în medie, mai puţin de 10 persoane pe zi, la un program de lucru de la ora 15.00 la ora 8.00, de luni până vineri, iar sâmbătă şi duminica, precum şi de sărbătorile legale, program non-stop. Cel mai solicitat a fost Centrul Dragoş-Vodă, din cadrul Dispensarului medical de pe strada Bogdan Dragoş, căruia i-au trecut pragul, în aprilie, 749 de persoane, pentru consultaţii sau tratamente.
În judeţ Neamţ există, în prezent, 15 centre de permanenţă, dintre care patru sunt în mediul rural: în Oniceni, Moldoveni, Tămăşeni şi Poienari. Finanţarea acestor dispensare este făcută de către stat, iar Direcţia de Sănătate Publică acoperă cheltuielile cu necesarul medical.
Comentarii