Cotul în resort

HomeSanatate

Cotul în resort

Dr. Răzvan Țăranu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, Arcadia

Cotul în resort este o afecțiune rară a articulației cotului, fiind un fenomen ce se produce în dinamică, implicând diverse structuri anatomice aflate la acest nivel.

Clasificarea și cauzele cotului în resort

Examinatorul, în urma evaluării clinice, va determina dacă afecțiunea este pe partea internă sau externă a cotului, astfel că această condiție poate fi clasificată foarte simplu în:

  • cotul în resort intern (extra-articular), cauza fiind reprezentată de hipertrofia capului medial al tricepsului și/sau de instabilitatea nervului ulnar (aceste două condiții pot coexista);
  • cotul în resort extern (intra-articular), datorat unor structuri din interiorul articulației (plica sinovială hipertrofiată sau anomalii ale ligamentului inelar, ce se află în jurul capului radiusului).

Simptomele cotului în resort

Pacientul se prezintă la medicul ortoped cu durere pe fața internă/externă a cotului, însoțită de senzația unui „clic” ce apare la diverse grade ale mișcării, în funcție de structura implicată. Dacă există o instabilitate în dinamică a nervului ulnar, pacientul poate acuza amorțeli instalate brusc în degetele mic și inelar, precum și o senzație de „șoc electric” pe fața internă a antebrațului.

Examenul clinic

Semnele clinice sunt evidențiate în dinamică. Nervul ulnar va deveni instabil între 70-90° de flexie a cotului, în timp ce „clicul” produs de capul medial al tricepsului apare la aproximativ 110° de flexie.

Investigații imagistice indicate în cotul în resort

Ecografia cotului este cea mai utilă investigație, întrucât poate demonstra în dinamică mecanismul de producere a cotului în resort.

RMN-ul evidențiază rupturi sau alte patologii ale ligamentului inelar sau o plică sinovială hipertrofiată, dar nu are nicio valoare în cotul în resort intern, întrucât nu poate demonstra instabilitatea nervului ulnar în dinamică sau subluxația anterioară a unei porțiuni din capul medial al tricepsului în flexie.

Testul de viteză de conducere nervoasă este de obicei normal, modificări apărând doar în cazul instalării neuropatiei ulnare.

Tratamentul cotului în resort

Tratamentul conservator constă în evitarea mișcărilor ce duc la apariția simptomelor.

Tratamentul chirurgical se adresează cauzei ce produce cotul în resort. Dacă afecțiunea este pe fața internă a cotului, se practică excizia porțiunii hipertrofiate a capului medial al tricepsului, precum și transpoziția submusculară sau subcutanată a nervului ulnar (nervul este repoziționat pentru prevenirea episoadelor de instabilitate). Când afecțiunea este pe fața externă, se practică rezecția (îndepărtarea) plicii sinoviale prin intervenție artroscopică sau clasică (deschisă) sau este adresată patologia ligamentului inelar.

Tratamentul chirurgical al cotului în resort se realizează în siguranță în Rețeaua Medicală Arcadia.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

Comentarii

WORDPRESS: 0