Prima paginăActualitate

Costume populare din judeţul Neamţ, expuse la Roma

Dimensiune text

Unul din standurile României la Festivalul Popoarelor a fost amenajat de o familie din Neamţ. La festival au participat 10.000 de persoane.

 

 

La Roma s-a desfăşurat, recent, un eveniment devenit deja o tradiţie, şi anume „Festa dei Popoli” – „Festivalul Popoarelor”. Din cele peste 50 de standuri organizate în piaţa din centrul Romei, România a fost prezentă cu două standuri, unul al comunităţii catolice şi unul al comunităţii greco-catolice.

expo Roma 25052Valerica şi Ștefan Stasisin, originari din Neamţ, trăiesc de opt ani în Italia şi s-au ocupat singuri de amenajarea unuia dintre standuri. Cei doi au vorbit cu jurnaliștii italieni despre dificultăţile pe care le-au întâmpinat în pregătirea unui astfel de eveniment, dar şi despre bucuria de a avea un număr mare de vizitatori. Costumele populare din Neamţ au putut fi văzute de mii de oameni, din toate colţurile lumii. „Nu a fost uşor. Am început să adunăm costume şi exponate încă de anul trecut. Am luat legătura cu românii care veneau la biserică şi am solicitat sprijin printre prieteni. Unii ne-au ajutat, ca în anii trecuţi. Astfel, am adunat covoare tradiţionale şi costume populare din mai multe zone ale României: Neamţ, Bacău, Târnăveni şi câteva exponate din Muntenia. Alte costume le-am cumpărat noi. Am mai expus năframe din borangic, vechi de peste o sută de ani, şi mileuri croşetate manual, vechi de 70 – 80 de ani. Cea mai mare bucurie a fost când am primit un covor ţesut manual, cadou”, au povestit cei doi soţi.

Valerica şi Ștefan sunt convinşi că s-ar fi putut face mai mult. „Unii ne-au întors spatele, după ce au promis că aduc măcar un costum. În anii trecuţi, am avut pliante în limba italiană de la Biroul de turism al României şi se terminau imediat. Anul acesta, nu am mai avut nimic. Ar fi bine ca statul român să se intereseze şi de astfel de evenimente, singuri nu putem face tot. Mulţi italieni şi alţi străini din comunităţile prezente ne-au trecut pragul. Cei mai mulţi întrebau cum sunt create exponatele şi dacă nu sunt de vânzare, alţii au vrut neapărat să facă poze în standul nostru”, au mai spus cei doi nemţeni.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 0