Corpul B al CNRV este aproape gata, dar nu există dotare pentru el

HomeActualitate

Corpul B al CNRV este aproape gata, dar nu există dotare pentru el

 

CNRV Corp BMai bine de zece ani au durat toate tratativele şi lucrările pentru reabilitarea, consolidarea şi modernizarea corpului B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” (CNRV). Deşi într-o lună acesta va fi gata, din păcate există riscul să nu poată deveni funcţional la începerea noului şcolar, din cauza lipsei dotării.

Conform estimărilor, lucrările la acest obiectiv vor fi încheiate în jurul datei de 10-15 august. Acum este gata tot ceea ce înseamnă exteriorul, iar în următoarea lună se va finaliza şi interiorul.

„Am vrea să începem acolo anul şcolar, dar problema ţine de mobilier. Prin intermediul Inspectoratului Școlar Judeţean, am făcut apel la Ministerul Educaţiei, dar nu am primit nicio soluţie. Vom avea o şedinţă cu specialiştii din Primărie şi directorul CNRV, pentru a inspecta interiorul şi depozitul de la fostul Liceu nr. 1, plus atelierele, pentru a vedea de ce mobilier dispunem şi ce se poate repara. Vrem acum să putem asigura la un nivel calificativ bun anul şcolar, iar apoi să încercăm să rezolvăm treptat din probleme. S-au pus sume importante în această clădire, dar am sperat ca Ministerul să rezolve problema mobilierului. Sunt în jur de 15-20 de săli de clasă, unele amenajate ca laborator. Vom vedea ce suport avem pe ceea ce are în dotare liceul şi să construim pe ce avem. Din păcate, toate cad pe umerii noştri”, a declarat primarul Laurenţiu Leoreanu.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis cu valabilitatea din 20.10.2014, dată la care s-a predat amplasamentul pentru preluarea execuţiei. Cele două firme care au realizat reabilitarea, consolidarea şi modernizarea Corpului B al Colegiului Naţional „Roman Vodă” sunt SC Conbas SRL Roman şi SC Construcţii Unu SA Iaşi. Valoarea totală a proiectului este de 5.133.131, 08 lei, din care: valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională – 3.870.813,78 lei; valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional – 592.006,80 lei şi contribuţia Municipiului Roman (cheltuieli eligibile + cheltuieli neeligibile + TVA) – 670.310,50 lei. De această clădire vor beneficia circa 1.500 de elevi, iar programul de educaţie al acestora ar putea fi decongestionat.

 

Foto: facebook / CNRV / prof. Florin Moldovanu

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • La vremea cand cele doua doamne de la Miclauseni, Maria Sturdza, fiica lui Ion Ghica si fiica ei, Ecaterina Sturdza, casatorita Cantacuzino, au hotarat sa construiasca din temelii, la Roman, in capitala de atunci a judetului, acest frumos edificiu, destinat unui Liceu de Fete cum nu exista inca in acea vreme in niciunul din orasele judetului caruia Romanul avea sa ajunga sa-i apartina dupa 1968, totul, inclusiv anexele, inclusiv dotarea cu mobilier si cu toate celelalte necesare, s-a facut numai pe banii lor. Iar dupa aceea, cele doua doamne aveau sa fie prezente cu regularitate la serbarile de Craciun si de sfarsit de an ale scolii, oferind cosulete cu daruri tuturor elevelor si ajutoare materiale celor din familii nevoiase. Iar acum, dupa aproape un secol de la acel inceput,din anii grei de dupa un razboi mondial care adusese nu numai bucuria Marii Uniri, dar si uriase pierderi umane si materiale, dublate de mari raspunderi, noi ne scremem din rasputeri, cu contributia Uniunii Europene, cu aceea a Guvernului Romaniei, cu aceea a Primariei Municipiului Roman, numai ca sa reparam cladirea scolii careia comunistii i-au inlaturat, fireste, denumirea unor „exploatatori”, precum cei din familia „Sturdza-Cantacuzino”,scoala devenita intre timp „Corpul B” al fostului, pe atunci, Liceu de Baieti „Roman-Voda”, care insa, in ciuda onorabilitatii de necontestat, nu a fost, nici ca liceu si nici ca gimnaziu, primul in ordine cronologica din actualul judet Neamt…