Prima paginăActualitateRoman

”Corecția” copilului înseamnă dosar penal

Dimensiune text

Un tată este încarcerat și va fi judecat pentru că și-a bătut copiii. Minorii nu aveau nici cinci ani. Micuții sunt acum în grija statului. 

Un bărbat din Roman va ajunge în fața judecătorilor pentru că a ridicat mâna asupra copiilor săi. Viorel G. va fi judecat pentru comiterea infracțiunii de loviri și alte violențe. Faptele pentru care s-a ales cu dosar penal au avut loc în octombrie 2013, când Poliția Roman a fost sesizată de cadrele medicale de la Spitalul de Urgență Roman despre faptul că trei copii, cu vârste curpinse între doi și patru ani, au ajuns la spital. Minorii au fost aduși la centrul de Primiri Urgențe de acasă, cu o ambulanță, după ce o rudă i-a auzit plângând și a sunat la numărul de urgență 112. În urma cercetărilor efectuate de autorități s-a stabilit că cei mici plângeau din cauză că au fost bătuți de cel care trebuia să-i crească cu dragoste. După ce medicii le-au acordat copiilor îngrijirile de specialitate, celor mici le-au fost scoase certificate medico-legale din care rezulta că cei mai mari dintre copii – în vârstă de trei și patru ani – aveau nevoie de îngrijiri medicale de până la șapte zile pentru ca rănile fizice să se vindece. Cel mai mic dintre copii, în vârstă de doi ani la momentul petrecerii faptelor, nu a avut nevoie de nicio zi de îngrijiri medicale.

Viorel  G. a încercat să-și justifice acțiunea în fața anchetatorilor și a spus că și-a bătut copiii pentru că era supărat că trebuia să îi crească singur. Mama micuților era plecată de la domiciliu de aproape un an, iar cei trei frați se aflau mai mult în grija unui bunic decât a părintelui lor. La scurt timp după dovada de ”iubire” cu care și-a trimis copiii la spital, Viorel G. a fost ridicat de acasă și încarcerat. A fost condamnat pentru furt și nu se afla la prima faptă, astfel că pedeapsa a fost cu executare.

Cei trei frați au fost trimiși în plasament, în regim de urgență, prima dată la un centru, apoi au fost plasați la asistenți maternali. Tatăl lor nu a fost decăzut din drepturile părintești, dar reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț susțin că acest lucru nu aduce niciun deserviciu minorilor. ”Pe durata instituirii unei măsuri de plasament, exercitarea drepturilor părintești se suspendă de drept. Domnul respectiv nu este decăzut din drepturile părintești, întrucât propunerea pentru această măsură trebuie să vină din partea autorității tutelare de la primăria de domiciliu a celui vizat, în acest caz, a tatălui. Însă decăderea din drepturi nu ajută copilul. La acest moment, toți trei copiii sunt îngrijiți de asistenți maternali și, dacă părintele ne solicită să ia legătura cu minorii, întâlnirea se face cu respectarea mai multor condiții, în prezența personalului DGASPC”, a afirmat Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamț.

Între timp, Viorel G. își ispășește pedeapsa în Penitenciarul Vaslui. De curând, a cerut instanței să fie eliberat condiționat, dar solicitarea i-a fost respinsă, însă a introdus o nouă acțiune.

Unul din doi copii este educat prin bătaie

În acest caz de abuz fizic, cei mici au avut șansa ca o rudă să apeleze la autorități dar, în fiecare zi, zeci de copii sunt abuzați emoțional și fizic fără ca nimeni să intervină și să schimbe ceva în bine. Conform unui studiu realizat de organizația ”Salvați Copiii”, în 2013, 62% dintre copiii chestionați au spus că sunt bătuți, dar agresiunea fizică nu lasă urme. 18% au spus că sunt bătuți cu diverse obiecte, iar alți 5% au spus că, în urma bătăii primite, le rămân urme pe corp.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • legionarul 6 ani

    prin 80″ ,ce bataie am incasat de la un profesor de romana,fiindca nu am stiut lectia (gramatica e grea SI ACUM),am avut palmele umflate de la bataia cu rigla de lemn ca si dupa doua saptamani ma mai dureau,si am familie si destule studii deci am iesit om apt pentru societate si cu ajutorul profesorului de romana,aceste legi privative de libertate cu privire la minori ,legile discriminari,si alte legi straine neamului nostru eu cred ca s-au dat nu pentru folosul neaparat al beneficiarilor cat mai ales pentru TIMORARE,SI viata traita sub spectrul frici de lege si nu a respectului fata de ea,ca eu cetatean corect sa traiesc cu frica de amenzi de puscarie,si sa stau timorat in casa mea sa nu cumva sa ma mai gandesc cum sant condus de cei alesi sau pusi,si sa fim furati de bogatiile acestei tarii care daca traia marele patriot CEAUSESCU CARE NE TOT SPUNEA DE EPOCA DE AUR,eu personal cred ca urma si bine daca nu-l impuscau la lovitura de stat din 1989,caci datoriile erau achitate din 1988,si el nu dorea sa se imbogateasca lucra pentru popor si mai era si modest,acum aveti liber la legi aberante la furat de toate din tarisoara noastra ,mai trimitem pe aiurea ceva militari si tehnica militara sa lupte soldati nostri in razboaie de ocupare si asuprire al altor popoare in numele ,,terorismului”……………..