Copiii din Protopopiatul Roman, premiați de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

HomeReligie

Copiii din Protopopiatul Roman, premiați de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

 

 

Joi, 19 iulie, localitatea Stănița a fost gazda desfășurării unui concurs cultural-catehetic la care au participat peste 200 de tineri, din peste 20 de parohii ce fac parte din Protopopiatul Roman, în contextul Zilelor Comunei Stănița, în proximitatea Muzeului Etnografic Casa Vlădicăi. Această manifestare, ce încununează efortul pe care tinerii l-au depus în cadrul școlilor de vară desfășurate în prima pare a lunii iulie în parohiile de proveniență, s-a dorit a fi un bun prilej de a promova valorile care dau identitate românității și care de-a lungul timpului au fost pentru români puncte cardinale și repere ale existenței, credința, portul popular și steagul, afirmă reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Concursul a fost deschis de părintele Valentin Băltoi, consilier cultural în cadrul Administrației Eparhiale, care a transmis binecuvântarea Ierarhului și a vorbit despre importanța conservării și promovării valorilor patrimoniale cultural-religioase românești. Apoi, responsabilii celor trei secțiuni de concurs, părintele Nistor Vasile, părintele Adrian Andrei și tânărul teolog Iustin Lehonschi, au adresat copiilor câte un scurt cuvânt în care au vorbit despre cele trei elemente prezentate în acest concurs: costumul popular, toaca și steagul școlii de vară.

De menționat este faptul că tinerii înscriși în concurs și ajunși la acest nivel au participat, în prima jumătate a lunii iulie, la atelierele desfășurate în timpul școlilor de vară desfășurate în parohii, sub coordonarea preoților, cadrelor didactice și voluntarilor, apoi au fost selectați în urma unui concurs local, faza pe parohie.

Au urmat apoi, în trei locații diferite, efectuarea probelor de concurs în fața celor trei comisii desemnate de organizatori. După deliberarea juriului, au fost desemnați câștigătorii, în fața ierarhului și a oficialităților centrale și locale prezente. Totodată, cu acest prilej a fost premiată și excelența în educație, șefii de promoție de la liceele și colegiile romașcane primind diplome și binecuvântarea ierarhului.

Totodată, în cadrul acestui eveniment, elevi de la Școala Mihai Eminescu din Roman, coordonați de cadrele didactice au prezentat piesa de teatru „Prostia omenească”, iar Ansamblul Dragomirești, din localitatea Cotu Vameș, a încântat auditoriul cu câteva dansuri populare.

La final, toți cei prezenți au participat la un tur ghidat al muzeului, primind pliante și fotografii cu acest muzeu etnografic. Pentru copiii prezenți, au fost oferite 450 de pachete cu hrană și apă. De asemenea, a fost oferită o agapă la casa de prăznuire a Parohiei Stănița. Această activitate face parte din programul cadru al proiectelor pe care Protopopiatul Roman le-a dedicat copiilor în acest an centenar și promovării valorilor patrimoniale cultural-religioase.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0