HomeRoman

Copiii din Complexul „Romanița”, povară pentru părinți

Părinții refuză să accepte că au un copil bolnav și îl „uită” la centru. Unii părinți dau vina pe sărăcie pentru a nu-și lua copiii acasă. Adolescente devenite mame din întâmplare ajung la centrul maternal, alungate de familie.

 

Foto: Copiii de la „Romanița” au fost vizitați, marți, de preșcolari de la Școala „Carol I” din Roman 

 

Complexul „Romanița” din Roman are în grijă 50 de copii, începând de la micuți care au doar câteva zile de viață. Deși au părinți, centrul înseamnă, pentru fiecare copil, „acasă”. Majoritatea suferă de un handicap – locomotor, neuropsihic – sau de malformații congenitale. Părinții nu acceptă că au un copil bolnav și, de cele mai multe ori, îl dau uitării. Când conducerea instituției le împrospătează memoria, amintindu-le că trebuie să-și vadă copilul sau chiar să-l ia acasă, mulți părinți invocă lipsa banilor și condițiile de locuit.

 

Reprezentanții Complexului „Romanița” luptă pentru reintegrarea copiilor în familie

 

Dotarea centrului și interesul personalului nu sunt de ajuns pentru  dezvoltarea copiilor. Pentru recuperarea și dezvoltarea acestora, importantă este afecțiunea părinților. „Lucrăm în program non-stop. Nici nu am putea altfel. Sunt copii cu nevoi speciale, care necesită o atenție deosebită. Din păcate, personalul care lucrează în Complexul de Servicii «Romanița» este insuficient. Chiar dacă muncesc cu mult profesionalism, prezența părinților în viața lor lipsește cu desăvârșire. Doar 20-30% dintre copii sunt vizitați de către părinți. Vin o singură dată pe an, și atunci la insistențele noastre”, spune Elena Bozoancă, directorul Complexului de Servicii „Romanița” din Roman.

Complexul „Romanița” este cuprins într-un proiect cu finanțare europeană. În centru, conform proiectului, nu pot fi instituționalizați mai mult de 50 de copii, deși cererile sunt mult mai mari. Cum zilnic ajung în centru copii direct din spital, unii dintre „vechii” locatari trebuie reintegrați în familiile lor. „Este una dintre cele mai dificile situații cu care ne confruntăm. În Complexul «Romanița» sunt copii din întreg județul. Pentru a-i determina pe părinți să vină să-și vadă copilul, le trimitem înștiințări acasă. Pentru că părinții nu reacționează la adresele pe care le trimitem, suntem nevoiți să pornim prin satele județului pentru a-i lămuri să-și ia copilul acasă. Am avut surpriza, în aceste deplasări, să observ că unii dintre părinți aveau condiții bune de locuit, dar nu vroiau să accepte copilul, pe care îl considerau o povară”, a spus directorul Complexului „Romanița”.

Părinții și-au arătat dezinteresul și când au fost anunțați despre decesul copiilor lor. „În trecut, îi îngropam pe copii ca și cum era vorba de o rudă de-a noastră. Îl rugam pe părintele Cătălin Crețu să meargă la cimitir și făceam tot ce este necesar. Scuza unor astfel de familii era, întotdeauna, că nu au bani. Acum, anunțăm autoritățile locale să ne ajute la înmormântarea copilului, dacă familia nu cooperează”, a spus Elena Bozoancă.

 

Acceptarea copiilor cu dizabilități se învață de la cea mai fragedă vârstă

 

Acțiunile de socializare între copii au un dublu rol. Copiii cu dizabilități au nevoie de reintegrare socială, iar cei sănătoși trebuie să învețe să-i accepte și să-i înțeleagă pe cei cu probleme. Un grup de preșcolari de la Școala Gimnazială „Carol I” din Roman și copii de la Complexul de Servicii „Romanița” au realizat marți, 26 martie, în comun, o activitate didactică. Copiii au confecționat felicitări având ca temă „Bucuriile primăverii”, sub coordonarea educatoarea Luminița Dascălu, de la Școala „Carol I”. „Dincolo de activitatea didactică, acțiunea are și un scop umanitar. Felicitările realizate de copii au fost puse în vânzare, iar dascălii participanți la activitate le-au cumpărat. Banii adunați au fost donați copiilor din centru, pentru achiziționarea de jucării”, a spus educatoarea Luminița Dascălu.

 

Copii cu copii în brațe, în centrul maternal

 

Centrul maternal din Complexul „Romanița” este cel de-al doilea serviciu care se desfășoară în cadrul instituției. Adolescente gravide sau care au născut deja găsesc adăpost pentru o perioadă determinată în centrul maternal. „Noile standarde prevăd că numai mamele sănătoase mintal să poată beneficia de serviciile centrului. Prin acest serviciu, singurul din județ, eliminăm riscul ca mama să-și abandoneze copilul. De regulă, vin adolescente care au devenit mame întâmplător și pe care părinții le alungă de acasă pentru că nu pot accepta situația, condiderând-o o rușine pentru familie. Unele tinere nu știau să scrie și să citească, altele, dimpotrivă, și-au făcut o carieră. Am avut o minoră din Roman, elevă în clasa a XII-a. După absolvirea liceului, fata a dat copilul în grija unui asistent maternal, iar ea s-a înscris la Facultatea de Asistență Socială. A păstrat legătura cu copilul pe toată durata studiilor. După absolvire, și-a luat copilul acasă”, a mai spus directorul Complexului de Servicii „Romanița”.

Comentarii

WORDPRESS: 0