HomeCultural

Copiii de muzicanți din Valea Ursului, șlefuiți de profesorul Ovidiu Trifan

Dirijorul și compozitorul Ovidiu Trifan (foto), cadru didactic al Școlii de Artă „Sergiu Celibidache” din Roman, predă muzica în comuna Valea Ursului. Din zona în care lucrează au pornit nume mari ale muzicii lăutărești sau populare, cum ar fi violonistul Marinică Botea.

 

 

Două dintre disciplinele școlare, muzica și educația plastică, au fost – și, pe alocuri, încă mai sunt – desconsiderate în școlile românești. Este părerea profesorului doctor Ovidiu Trifan, cadru didactic la Școala de Artă „Sergiu Celibidache” din Roman. Lipsa cadrelor didactice pregătite să predea aceste discipline și numărul redus de ore pe săptămână fac ca, de mulți ani, muzica și desenul să fie date în completarea catedrei altor dascăli.

Profesorul Ovidiu Trifan predă de mulți ani muzica, nu doar în școli din Roman, dar și în mediul rural. 14 ani a predat la școlile din Cotu Vameș și Horia. În acest an școlar a optat și pentru ore la Liceul Tehnologic din comuna Valea Ursului. „Sunt copii cu înclinații muzicale și la sate, dar șlefuirea talentului lor depinde de resursele materiale ale familiei, care, în cele mai multe cazuri, este precară. Nu știu dacă se vor orienta spre un liceu de profil și dacă nu cumva vor alege ceva practic, o meserie. Dacă muzica va rămâne pentru ei un hobby tot este bine”, spune profesorul Ovidiu Trifan.

Mulți dintre colegii profesorului Trifan s-au mirat că acesta a acceptat și ore în școlile rurale. Explicația ne-a dat-o chiar maestrul Ovidiu Trifan, cum îi spun cei în branșă: „Și copiii de la țară au nevoie de educație muzicală. Respect programa școlară, dar mă axez foarte mult pe practică, pe cântare, pe filmul tematic în care copiii cunosc instrumentele”.

Ovidiu Trifan este primul profesor calificat de muzică ce a pus piciorul, după 30 de ani, în Școala Valea Ursului, astăzi Liceu Tehnologic. Profesorul a cunoscut toate schimbările prin care a trecut învățământul: „Nu am greșit cu nimic când am spus că disciplina pe care o predau a fost desconsiderată chiar de directorii unor școli din oraș unde am lucrat. Existau presiuni asupra profesorului de muzică, care nu trebuia să îndrăznească să pună o notă mai mică de 9”. De la înălțimea carierei, profesorul Trifan știe că talentul nu se măsoară în note.

 

Violonistul Marinică Botea, originar din comuna Valea Ursului

 

Copiii cu care lucrează profesorul Trifan provin din satele Bucium și Chilii, din vechi familii de lăutari. „Știu că o familie din comuna Valea Ursului a avut ambii copii la secția de muzică a Școlii de Artă din Roman. S-a mutat la Piatra Neamț, pentru ca cei doi copii să urmeze Liceul de Artă”, spune profesorul Ovidiu Trifan.

Exemplul dat de profesorul Trifan nu este singular. Violonistul Marinică Botea, dirijorul formației vocal-instrumentale Armonia, din Iași, este originar din comuna Valea Ursului. Absolvent al Conservatorului „George Enescu” din Iași, secția instrumentală, clasa de vioară, Marinică Botea a fost angajat, după terminarea studiilor, la Casa de Cultură a Studenților din Iași, ca dirijor al Ansamblului folcloric „Doina Carpaților”, unde a fost, pe rând, membru, în perioada studenției, și conducător artistic și dirijor al acestuia, de peste 30 de ani, promovând cântecul popular românesc în țară și străinătate.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0