Copiii cu o malformaţie congenitală gravă pot fi operaţi imediat după naştere. Medicii romașcani colaborează cu binecunoscutul specialist cardiovascular doctor Eugen Săndică, șeful unei clinici din Germania. Alexandru Beldiman este copilul romașcan salvat prin minune de marele specialist, în urma unei campanii de presă lansate de Ziarul de Roman.
Potrivit medicilor cardiologi, a scăzut numărul afecţiunilor cardiovasculare la copii şi tineri. În jurul anului 1985, bolile cardiovasculare erau date, în cele mai multe cazuri, de reumatismul articular acut la copii, o afecţiune provocată de un streptococ care, iniţial, dădea amigdalită purulentă şi, la câteva săptămâni de la debut, provoca afecţiune cardiovasculare, iar după câţiva ani, copii făceau valvulopatii reumatismale, aortice sau mitrale, care, la vârsta adultă, necesitau intervenţie chirurgicală.
În ultima vreme, medicii cardiologi de la Roman nu au mai întâlnit nicio afecţiune reumatismală la copii, complicaţie a reumatismului articular acut. „În acele vremuri, erau şi sanatorii în care erau ţinuţi copiii cu reumatism articular acut. Unul dintre ele era chiar la Climeşti. Acolo erau internaţi copiii cu acest diagnostic, care trebuiau să urmeze tratament profilactic cu Moldamin. Ei erau cazaţi în acele internate, nu aveau voie să iasă şi veneau la ei profesori de toate clasele şi le dădeau lecţii. Acum, această afecţiune nu se mai întâlneşte pe la noi, dar am auzit că încă ar mai fi multe cazuri prin alte ţări, cum ar fi Australia”, a precizat medicul cardiolog Victor Firăstrău, şeful secţiei Cardiologie din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.
În prezent, la copii mai apar malformaţii congenitale, dar şi acestea parcă ar fi mai rare decât în primii ani după accidentul nuclear de la Cernobâl. Medicii susţin că legătura între malformaţiile congenitale de tot felul şi radiaţiile de după explozia de la Cernobâl este sigură, evidentă. În general, malformaţiile sunt depistate de către medicii neonatologi la naştere. Cazurile mai grave se operează imediat după naştere, dar sunt şi cazuri care pot fi operate nu mai târziu de primul an de şcolarizare.
Cu noile tehnologii, malformaţiile sunt operate imediat după naştere
Malformaţiile congenitale la copii, care nu pot fi operate în România, se operează acum, cu foarte mare succes, de către un binecunoscut medic cardiovascular român, Eugen Săndică, şeful unei clinici de Chirurgie cardiovasculară din Germania. Medicii de la Roman îl cunosc foarte bine pe acest medic şi, dacă întâlnesc un caz deosebit, îl trimit către clinica acestui doctor, care efectuează operaţii dintre cele mai complicate, cele mai multe finalizate cu succes. Unul dintre copiii salvați de binecunoscutul doctor Eugen Săndică, în urma unei campanii de presă lansate de Ziarul de Roman, este Alexandru Beldiman, a cărui inimă a necesitat reconstrucția, deoarece avea doar trei încăperi-malformație din naștere.
„M-a sunat de curând un prieten, ambasador al României, care spunea că fiica lui tocmai ce a născut un copil cu o malformaţie congenitală gravă şi a fost operată în Germania, la clinica doctorului Săndică. Ambasadorul spunea că la acea clinică se internează gravide care trebuie să nască şi la care, ecografic, s-au depistat, în ultimele luni de sarcină, malformaţii congenitale ale copiilor, foarte grave, la care trebuie să se intervină imediat după ce copilul s-a născut. Aşa ceva este deosebit. Este vorba despre malformaţii congenitale care pun în pericol viața nou-născutului, care nu rezistă mai mult de câteva ore sau zile şi este pentru prima dată când am auzit că se poate opera aşa ceva. Problema este că la noi nu există încă specialitatea de cardiologie pediatrică. Majoritatea cardiologilor care tratează copii au fost pediatri care au făcut şi specialitatea cardiologie, sau cardiologi care şi-au asumat riscul acesta, de a trata şi copii. La fel este şi cu chirurgia cardiacă. Doctorul Săndică este chirurg cardiovascular, care a făcut câteva specializări în Germania”, spune medicul Firăstrău.
Între timp, la Roman, la copii cu vârste ceva mai mari s-au mai întâlnit miocardite, afecţiuni care, iniţial, au un prognostic nefavorabil, dar care, cu tratament corespunzător, se vindecă foarte bine.
Comentarii