Prima paginăSocial

Copii cu copii în brațe, la cerșit mila romașcanilor

Dimensiune text

Zilnic, zeci de cerșetori sînt sancționați de Poliția Locală. Noua „modă” din rîndul cerșetorilor este aceea de a apela la mila trecătorilor ținînd prunci în brațe. Instituțiile statului pot proteja minorii doar dacă pot demonstra că viața acestora este în pericol.

 

La vîrsta la care cei mai mulți copii citesc povești sau se joacă, unii sînt trimiși de părinți iresponsabili să cerșească în intersecțiile și în zonele aglomerate din Roman. Într-o „zi bună”, un cerșetor poate cîștiga din mila trecătorilor mai mult decît primește un romașcan de rînd pentru o zi de lucru. În timp ce romașcanii sînt deja cunoscuți de cerșetori pentru dărnicia lor, autoritățile sînt legate de mîini și de picioare, mai ales în ce privește aplicarea legislației privind protecția minorilor găsiți cerșind.

Cea mai nouă „modă” din rîndul cerșetorilor este aceea de a apela la mila trecătorilor avînd un prunc în brațe. Sensibilizați de micuțul înfometat și ținut sub razele soarelui, romașcanii devin mai darnici, iar sumele cîștigate de cerșetori cresc. Polițiștii locali încearcă să limiteze fenomenul cerșetoriei la Roman, însă misiunea lor este îngreunată de oamenii miloși, dar și de legislația în vigoare. „Sancționăm fapte de cerșetorie în fiecare zi. Numai joi am acordat 17 astfel de sancțiuni, media fiind de 15 pe zi. 80% dintre cerșetorii de pe teritoriul Romanului sînt «autohtoni», sancționați în repetate rînduri. Alții sînt «voiajori» care stau cîteva zile în fiecare oraș„, a explicat directorul Poliției Locale, Daniel Cazacu. Cei mai mulți dintre cerșetori își dispută locurile din Pietonalul ștefan cel Mare, din zona Pieței Mari și din cea a supermarket-urilor.

Citește și:   Licitație pentru închirierea de locuri de parcare în Roman, pe 30 septembrie

Nici măcar reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) nu pot interveni în cazurile în care minorii sînt exploatați prin cerșetorie. „În acest an, din Roman nu am primit nici o sesizare privind cazuri de minori care cerșesc. Oricum, toți acești copii au părinți, iar dacă părinții nu își oferă acordul în acest sens, nu putem lua măsuri de protecție a minorilor decît dacă se dovedește că viața lor este pusă în pericol. Problemele de acest gen trebuie rezolvate la nivel de autorități locale, iar acestea, dacă nu găsesc nici o soluție viabilă, ne pot sesiza în vederea luării unor măsuri de protecție a minorilor. Rolul nostru nu este acela de a lua un copil din familia acestuia, ci este, în primul rînd, acela de a identifica rude ale sale care îl pot îngriji cum se cuvine„, a precizat Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț.

În lipsa unei legislații dure, sancțiunile cu care se aleg cerșetorii nu sînt aproape niciodată plătite iar  aceștia, fie că sînt adulți sau copii cu copii în brațe, continuă să trăiască din mila altora, fiind „invizibili” în fața autorităților. Soarta bebelușilor scoși la cerșit la doar cîteva luni, pe caniculă ucigătoare, nu pare să mai intereseze pe cineva.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0