Copii cu copii: 11 mame cu vârsta sub 15 ani, înregistrate în județul Neamț anul trecut

HomeSanatate

Copii cu copii: 11 mame cu vârsta sub 15 ani, înregistrate în județul Neamț anul trecut

 

În luna februarie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății, organizează campania „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – Dreptul și responsabilitatea ta!”, campanie care aduce în atenția publică problematica sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide și are ca obiectiv creșterea nivelului de informare al acestora despre: contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora și bolile cu transmitere sexuală, informează Direcția de Sănătate Publică Neamț.

Cu acest prilej, la nivel județean se vor desfășura mai multe activități referitoare la problematica sănătății reproducerii, între care și activități de informare-educare a adolescenților desfășurate de personalul Compartimentului de Evaluare și Promovare a Sănătății la Colegiul Național „Gheorghe Asachi” și Liceul Tehnologic Economic Administrativ din Piatra Neamț, precum și la Colegiul Național „Roman-Vodă” și Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman.

„Sănătatea reproducerii definită ca fiind o bună stare fizică, mentală și socială și nu doar absența bolii sau a infirmității, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător și la funcțiile și procesele acestuia, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viață sexuală satisfăcătoare și sigură și că au capacitatea de a se reproduce și libertatea de a decide cu privire la viața lor sexuală”, precizează specialiștii în sănătate publică.

Conform datelor DSP Neamț, în județul nostru, în cabinetele medicilor de familie, în anul 2018 au fost luate în evidență 14 gravide cu vârsta sub 15 ani (cinci din mediul urban și nouă din mediul rural), iar în anul 2019 au fost luate în evidență 11 gravide cu vârsta sub 15 ani (șase în mediul urban și cinci mediul rural).

În judeţul nostru datele statistice referitoare la numărul avorturilor se prezintă astfel:

 

În perioada 2007 – 2017, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. Fenomenul „copiilor cu copii” – mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează doar la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile.

În anul 2017, România era pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de naşteri înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani, reprezentând 9,78 % din totalul naşterilor, conform datelor Eurostat. Comparativ cu anul 2017, în 2018 a crescut numărul și ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani, o grupă de vârstă de mare risc pentru mamă şi copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii, mai precizează comunicatul DSP Neamț.

Mai multe date despre campania „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!” pot fi găsite pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Neamț, la acest link.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0