Controale ale ITM Neamţ la firme unde lucrează angajați străini

HomeEconomie

Controale ale ITM Neamţ la firme unde lucrează angajați străini

În perioada 31 octombrie – 8 noiembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ a desfăşurat verificări în cadrul unei campanii naționale privind modul de respectare de către angajatori a prevederilor OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările şi completările ulterioare, informează ITM Neamț.

Obiectivele campaniei au fost de identificare și combatere a muncii nedeclarate a străinilor pe piața muncii din România, identificarea angajatorilor care utilizează cetățeni străini non- UE în activități lucrative, identificarea angajatorilor români care primesc la muncă pe teritoriul României un lucrător străin non-UE detașat, precum și garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe țară.

Inspectorii de muncă au mai urmărit verificarea respectării prevederilor privind timpul de muncă și de odihnă, eliminarea neconformităților constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate, creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor români pentru necesitatea respectării prevederilor legale privind angajarea străinilor, dar și diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea regimului străinilor pe teritoriul României.

Au fost verificaţi 45 de angajatori. Deficienţele constatate în acţiunile de control au fost următoarele: primirea la muncă a cetăţenilor străini fără aviz de angajare, angajatorul nu a precizat în contractele individuale de muncă cu timp parțial repartizarea programului de lucru, registrul general de evidenţă a salariaţilor era transmis cu date eronate, angajatorul nu respecta obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orelor de începere şi de sfârşit ale programului de lucru, angajatorul nu a făcut dovada eliberării salariaților ale căror contracte individuale de muncă au încetat, a unei adeverinţe care să ateste activitatea desfăşurată de aceștia, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, precum şi un extras din registrul general de evidenţă a salariaţilor.

Pentru deficienţele constatate cu ocazia controalelor, 13 angajatori au fost sancționați contravențional. Inspectorii de muncă au dispus 37 de măsuri pentru remedierea neconformităților constatate și au aplicat 18 sancţiuni contravenţionale, din care zece amenzi în cuantum de 212.700 lei şi opt avertismente contravenţionale, au mai precizat reprezentanții ITM Neamț.

 

Foto: ITM Neamț