Prima paginăActualitate

Contrabandiştii de aur, audiaţi 24 de ore

Dimensiune text

Administratorul unor case de amanet şi magazine de bijuterii din Roman, alături de aproape 100 de persoane suspectate că ar face parte dintr-o reţea de contrabandă cu produse din aur, au petrecut ziua de miercuri la sediul DIICOT Alba. Procurorii DIICOT Alba au strâns dovezi conform cărora bijuteriile din aur erau aduse din Turcia. Activitatea de contrabandă era derulată şi pe teritoriul altor state din Europa.

Cei care sunt suspectaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) că făceau contrabandă cu produse din aur, printre care şi administratorul unor case de amanet şi magazine de bijuterii din Roman, au petrecut toată ziua de miercuri la sediul DIICOT Alba, în baza ordonanţelor de reţinere de 24 de ore. Toţi au fost duşi pentru audieri, iar la Tribunalul Alba şedinţa privind eventualele arestări preventive pentru 29 de zile a fost programată pentru miercuri seara, la ora 23.59. În cursul zilei de miercuri, reprezentanţii DIICOT nu au putut oferi mai multe detalii, din cauză că procurorii care anchetează cazul au trebuit să audieze 100 de persoane, dar au confirmat faptul că cele patru percheziţii din judeţul Neamţ au vizat o singură persoană.

Semnale privind desfăşurarea de forţe de marţi au existat de la sfârşitul săptămânii trecute, când un bărbat a fost depistat de poliţişti la intrarea în municipiul Roman, cu 2,5 kilograme de bijuterii din aur, estimate la 350.000 de lei, dar fără niciun document de însoţire a mărfii sau de provenienţă. Pus în faţa faptului împlinit, Mircea C., de 55 de ani, din Roman, a recunoscut că transporta bijuteriile  la solicitarea Gabrielei H., de 59 de ani, din Roman, administrator al unei societăţi ce are ca obiect de activitate casă de amanet şi comerţul cu metale preţioase.

Procurorii DIICOT Alba, cei care au descoperit întreaga reţea de contrabandişti, au strâns dovezi conform cărora bijuteriile de aur erau aduse din Turcia cu autocarele firmei unui cetăţean turc, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate sau ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor cărăuşi, care, folosindu-se de mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor.

Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi le transportau în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost, iar în urma topirii lor erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci. Această activitate era derulată, de asemenea, nu numai pe teritoriul României, ci şi pe teritoriul altor state, cum ar Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria sau Germania. Membrii grupării evitau plata taxelor vamale şi vindeau produsele la negru, fără a emite bon fiscal.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0