Prima paginăSanatate

Consultul de medicină internă, evaluare amplă a stării de sănătate

Consultul de medicină internă, evaluare amplă a stării de sănătate

Dimensiune text

Dr. Oana Mihalache Boștină, medic primar Medicină Internă și medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, Arcadia

Consultul de medicină internă asigură o evaluare amplă pe aparate și sisteme și decelează problemele în ansamblu, stabilind o ordine a priorităților. Sunt multe situațiile în care un simptom este prezent în cadrul mai multor afecțiuni și interpretarea greșită a acestuia poate duce la temporizarea nedorită a diagnosticului și tratamentului adecvat.

Prezența grețurilor și vărsăturilor nu semnifică neapărat o afecțiune de ordin digestiv, aceste manifestări putând să apară și în afectarea coronariană (infarctul de miocard). În timp ce în prima situație consultul trebuie efectuat de către un gastroenterolog, în a doua consultul se efectuează de către cardiolog, iar tratamentul este complet diferit.

Apariția bruscă a unui edem de membru inferior („umflarea unui picior”) poate avea în spate un proces infecțios sau o problemă circulatorie pe care o gestionează de regulă chirurgul cardiovascular.

Frecventele dureri lombare pot fi în atenția urologului (colica renală), ginecologului (dureri iradiate din regiunea pelvină), reumatologului (patologia coloanei vertebrale), gastroenterologului (afecțiunile duodenului).

Medicul internist, după o discuție amănunțită și consult clinic va orienta pacientul cât mai precoce posibil către explorări mai punctuale. În secolul 21 este aproape de neconceput stabilirea unui diagnostic de precizie fără implicarea serviciilor de imagistică (radiografii, explorări tomografice, de rezonanță magnetică nucleară, coronarografice, endoscopice).

Citește și:   80 de cazuri noi de infecție COVID-19 în Neamț, 4.441 la nivel național

Multe afecțiuni pot fi profilactizate, iar altele, odată declanșate, pot fi menținute staționare perioade lungi de timp prin controale periodice. Diabetul zaharat tip 2, de exemplu este asimptomatic mulți ani de la debut. În acest interval însă, sunt atacate „în tăcere” rinichii, ochii, inima, vasele și nervii. De multe, ori pacientul vine în stadiul complicațiilor cronice deja constituite sau cu prilejul unui episod major de decompensare (în comă diabetică).

La fel, dislipidemiile nu sunt percepute de către pacient, însă după câțiva ani de evoluție pot căpăta expresii dramatice: evenimente cardiovasculare sau neurologice, nu de puține ori profund invalidante sau chiar mortale.

Și aceste exemple pot continua, întărind necesitatea efectuării consulturilor de screening periodic pe aparate și sisteme.

Asumați-vă deci decizia responsabilă de a vizita cel puțin anual medicul internist și de a urma indicațiile de adresare spre alte specialități potrivite, recomandate de către acesta. Astfel, puteți fi siguri că ați făcut un pas important pentru sănătate.

Pentru programarea unei consultații de medicină internă, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • Dr.Bostina Petre 2 luni

  Sunt foarte bucuros ca Dumnezeu mi-a dat un copil care sa ducă mai departe preocuparea de a îngriji pe cel aflat în suferință cu dăruire și perseverență, pricepere și atașament, calități indispensabile unui bun medic.