Din acest an, Primăria municipiului Roman s-a alăturat proiectului Re>Patriot, un proiect adresat românilor din Diaspora, care își propune să susțină românii ce doresc să revină în țară, cu informații și consiliere pentru acces rapid la oportunitățile din România. De luna viitoare, administrația locală intenționează să încheie un parteneriat, pe un an, cu un ONG din Iași, care să ofere servicii pro-bono, cu titlu gratuit și fără costuri implicate din partea cetățenilor sau a Primăriei, pentru a-i ajuta pe romașcanii care lucrează peste hotare să se întoarcă acasă și să-și dezvolte propria afacere.
Care este modul de lucru
În acordul de parteneriat, ce va trebui să fie aprobat și de consilierii locali, se explică și care va fi modalitatea de lucru, ce va face fiecare parte. Mai exact, de la nivelul Primăriei municipiului Roman s-a stabilit că angajații de la Biroul Control, Strategii și Marketing Instituțional (e-mail: marketing@primariaroman.ro, telefon 0233.741119 interior 163) se vor ocupa cu preluarea solicitărilor de la persoanele care lucrează în străinătate și vor să revină în țară pentru a avea propria lor afacere, dar și de la persoanele care în ultimele 12 luni au avut domiciliul/reședința în străinătate. Romașcanii din Diaspora pot solicita și obţine informaţii cu privire la pașii pe care trebuie să-i facă pentru a-și înființa o firmă, oportunităţile de afaceri din oraş şi din regiune, date despre gradul de competitivitate din industria în care îşi doresc să activeze şi oportunităţile privind obţinerea unor finanţări nerambursabile.
„Prin departamentele sale de specialitate, Municipiul Roman va oferi romașcanilor sprijin în parcurgerea aspectelor care ţin de competenţa municipalităţii. Solicitările persoanelor care îşi doresc să revină la Roman pentru a se lansa în antreprenoriat vor fi transmise Asociației «O șansă pentru fiecare», organism ce gestionează Biroul RestartHome, care, prin specialiștii de care dispune, va asigura informaţii de specialitate în domeniile economic și juridic. Răspunsurile date de specialiști vor fi transmise apoi, prin intermediul Biroului Control, Strategii și Marketing Instituțional, către persoanele care au solicitat informațiile. Mediatizarea activităților din cadrul parteneriatului privind repatrierea prin antreprenoriat se va realiza prin intermediul site-ului instituției: www.primariaroman.ro, secțiunea UTIL- Diaspora. Municipiul Roman și Asociaţia «O șansă pentru fiecare» vor analiza periodic stadiul îndeplinirii prevederilor convenite şi vor identifica soluții noi la problemele apărute în planul activităţii comune”, se arată în acordul de parteneriat.
Asociația „O șansă pentru fiecare” va oferi gratuit consultanță
Statisticile arată că densitatea IMM-urilor/1.000 locuitori în regiunea de Nord-Est este cea mai mică din ţară (13,6 faţă de media naţională de 21 şi cu mult sub media europeană de 42 IMM-uri/1.000 locuitori).
„Consider faptul că românii de peste hotare sunt foarte importanți pentru evoluția României, reprezintă un capital de resurse umane și de cunoștințe care este la dispoziția noastră pentru a fi utilizat în scopul dezvoltării comunității, iar Diaspora poate juca un rol major în dezvoltarea locală și poate sprijini conectarea puternică a orașului la oportunitățile din alte țări. Din acest an, Municipiul Roman s-a alăturat proiectului Re>Patriot, un proiect adresat românilor din Diaspora, care își propune să susțină românii ce doresc să revină în țară, cu informații și consiliere pentru acces rapid la oportunitățile din România. Asociaţia «O șansă pentru fiecare» va încheia un protocol de colaborare pentru derularea unor servicii pro-bono, cu titlu gratuit și fără costuri implicate din partea cetățenilor și a Municipiului Roman, având drept obiect cooperarea în vederea atingerii următoarelor obiective: introducerea în contextul economic local actual și prezentarea principalelor linii directoare ale legislaţiei naţionale la cererea persoanelor care lucrează în străinătate și vor să revină în țară; informarea persoanelor care lucrează în străinătate și vor să revină în țară cu privire la tendinţele de dezvoltare ale ecosistemului antreprenorial – domenii predilecte, trenduri de business etc; derularea de activități în scopul îmbunătățirii competențelor antreprenoriale în rândul persoanelor care lucrează în străinătate și vor să revină în țară; derularea de activități de consultanță și consiliere pentru persoanele care lucrează în străinătate și vor să revină în țară, privind elaborarea unui plan de afaceri sustenabil; promovarea unor metode inovative de valorificare a oportunităților locale și regionale și consolidarea de parteneriate între actorii publici și privați din țară și din străinătate, rețele și platforme de colaborare în vederea susținerii antreprenorialului în regiunea Nord-Est cu respectarea principiilor egalității de șanse. Apreciez că stabilirea unei cooperări cu această asociație va încuraja antreprenoriatul prin acordarea de sprijin și consiliere personalizată pentru persoanele care lucrează în străinătate și vor să revină la Roman pentru a avea propria lor afacere și pentru persoanele care în ultimele 12 luni au avut domiciliul/reședința în străinătate”, se arată în expunerea de motive ce însoțește proiectul privind acordul de parteneriat între administrația locală și asociația ce are specialiști ce pot veni cu informații și date ce se pot constitui într-un ajutor real pentru cei care doresc să-și deschidă o afacere.
Primarul Lucian Micu a avut și la mijlocul lunii august o întâlnire la sediul administrativ cu cei plecați la muncă peste hotare, la care au participat și reprezentanții proiectului Re>Patriot, precum și specialiști de la ARDNE, astfel încât participanții să aibă cât mai multe informații și exemple de bună practică. Prin înființarea acestui parteneriat continuu, prin schimburi de adrese, romașcanii ce lucrează peste hotare pot afla informații despre posibilitățile de a investi acasă, în România.
Comentarii
asteptam cu interes un birou cu informatii gratuite pentru cei care vor sa plece definitiv,ca oricum sunt mai multi decat cei care se intorc.