HomeRoman

Construirea noii stații de transfer scumpește gunoiul romașcanilor

Membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Neamț s-au întîlnit la Roman. Luna octombrie marchează începerea pregătirilor pentru realizarea stației de transfer a deșeurilor de la Cordun. Membrii Eco Neamț caută soluții astfel încît tarifele sau taxele de salubritate să fie cît mai mici după implementarea acestui proiect. Cel mai probabil, romașcanii vor plăti o taxă lunară sau trimestrială de salubritate.

 

 

Miercuri, membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Neamț s-au întîlnit la Roman pentru a discuta pe tema proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Neamț”, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial Mediu. Proiectul presupune inclusiv realizarea unei stații de transfer a deșeurilor la Cordun și a unor noi platforme de depunere a deșeurilor menajere, închiderea gropii de gunoi a Romanului și construirea unei gropi de gunoi la Girov, care să fie conformă cu actualele norme europene. Implementarea proiectului va conduce și la creșterea tarifelor sau a taxelor de salubritate plătite de romașcani. În acest context, primarul Laurențiu Dan Leoreanu a stabilit, de comun acord cu membrii Eco Neamț, ca pînă la finele anului să găsească varianta de taxare a serviciilor de salubritate care să împovăreze cît mai puțin bugetul romașcanilor.

Pe data de 18 octombrie va lua startul proiectarea și execuția stației de transfer de la Cordun și a platformelor de depunere a deșeurilor menajere. Data de 18 octombrie este cea a încheierii procedurii de licitație pentru aceste componente ale proiectului. Lucrările ar urma să se încheie în februarie 2014. Urmează să aibă loc și lucrările pentru construirea gropii de gunoi de la Girov – aflate în procedură de licitație – și pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme, printre care se numără și cea de la Roman. Procedurile pentru închiderea gropii de gunoi de la Roman vor începe în anul 2013, iar în mai 2014, acest proiect va fi complet funcțional„, a precizat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Realizarea acestei investiții presupune, însă, costuri care se vor răsfrînge și asupra beneficiarilor serviciului de salubritate. „Sîntem îngrijorați, însă, de prețurile și tarifele acestor servicii de salubritate, după ce proiectul va deveni complet funcțional. Urmează ca pînă la finele acestui an să stabilim dacă serviciile de salubritate vor fi tarifate direct de operatorul de salubritate sau vor fi plătite ca o taxă de salubritate fixă, lunară sau trimestrială, achitată la Direcția de Taxe și Impozite Locale din cadrul Primăriei. Încasările din această taxă ar urma să fie virate în contul operatorului de salubritate. Oricare din cele două variante ar fi mai scumpă decît actuala taxă de salubritate plătită de romașcani – 7 lei pe metru cub. Am propus să luăm în calcul varianta taxei de salubritate plătite la Direcția de Taxe și Impozite Locale, aceasta părînd a fi varianta cea mai ieftină pentru cetățeni și permițînd scutirea de la plată a celor care, de exemplu, sînt plecați din oraș timp de cîteva luni„, a mai afirmat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Creșterea taxelor pentru salubritate este o condiție necesară și obligatorie pentru asigurarea funcționalității proiectului de gestionare a deșeurilor chiar și în condițiile în care ar fi înregistrate eventuale întîrzieri la plată din partea beneficiarilor acestor servicii.

Comentarii

WORDPRESS: 0