Prima paginăActualitateRoman

„Construim oraşe ca oamenii să fie mai aproape unul de altul”

Dimensiune text

Aprecierea este făcută de primarul municipiului Roman, după Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România. Edilul a făcut o analiză a lucrărilor din mandatul său, care confirmă că activitatea investiţională are ca scop o nouă viziune asupra stilului de viaţă al orăşenilor. 

Vineri, 26 iunie, primarul municipiului Roman a participat la Adunarea Generală a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR). Laurenţiu Dan Leoreanu a dat prioritate problemelor legate de administraţia locală, deşi noua calitate, de preşedinte al PNL Roman, l-ar fi obligat să-i întâmpine pe co-preşedinţii partidului, în vizită în Neamţ. „Oamenii te aleg să faci administraţie şi am pus pe primul loc această obligaţie. Politica este o trambulină de pe care decolezi, iar administraţia este locul în care aterizezi şi s-a văzut că unii au avut aterizări periculoase. Ca membru al Comitetului Naţional Director al AMR am lunar, cum a fost şi la întâlnirea de joi, intervenţii şi propuneri organizatorice care sper să aducă îmbunătăţiri legislaţiei, un cadru stabil şi eficient pentru dezvoltarea municipiilor”, a declarat primarul Leoreanu.

Lucrările Adunării Generale a AMR de vineri şi-au dovedit eficienţa pentru administraţiile locale. „Avem nevoie de soluţii legislative pentru situaţii ce nu pot fi soluţionate la nivelul administraţiilor locale, mai ales că descentralizarea nu a venit şi cu toate pârghiile financiar-legislative. De exemplu, este necesară o hotărâre de guvern pentru ca legea câinilor fără stăpân să poată fi aplicată, deoarece normele metodologice sunt în instanţă şi sunt suspendate mijloacele de intervenţie. O situaţie similară este în cazul maşinilor abandonate pe domeniul public, unde numai o hotărâre de guvern poate susţine demersurile noastre de reglementare legală. Echilibrarea bugetelor după gafa făcută pe principiul luăm de la bogaţi şi dăm la săraci este o urgenţă, deoarece municipii ca Romanul au fost nedreptăţite. În Roman funcţionează centre care radiază servicii şi către populaţia din comune, cum sunt Poliţia comunitară, spitalele, liceele, care sunt susţinute din bugetul municipiului. Sper ca, la rectificarea din iulie, Ministerul de Finanţe să îndrepte această nedreptate”, a apreciat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

Citește și:   Rețea de falsificatori de acte pentru indemnizații de creștere a copilului, cu ramificații în Neamț, anchetată de polițiști

Cât priveşte regimul investiţiilor, edilul romaşcan crede că Legea exproprierii trebuie să aibă în vedere lucrările de interes local, iar activitatea investiţională ar trebui să atragă răspunderea şi a aparatului tehnic, a consiliului local, nu doar a primarului, propuneri aflate pe agenda lucrărilor de vineri. „Am adus city-managerului şi arhitectului şef din Primăria Roman o carte deosebită, pe care o am şi eu. Cum se studiază viaţa spaţiilor publice sau «Oraşe pentru oameni», are autori pe Jan Gehl şi Birgitte Svarre, din Danemarca, şi este o adevărată lecţie despre îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşe. Eu am avut viziune în acest sens, dacă este să analizăm fiecare investiţie în parte şi efectele de ansamblu, mai ales cele din Pietonal, Ștrand şi Bazinul de înot. Oamenii au nevoie să fie împreună, dar să fie aproape unul de altul, că împreună putem fi şi pe autostradă. Investiţiile nu sunt doar un scop, finalitatea trebuie să aducă oamenilor confort şi bucurie împreună cu semenii”, crede Laurenţiu Dan Leoreanu.

La Adunarea Generală a AMR de vineri au participat, din partea Guvernului, ministrul Mediului, Rovana Plumb şi un ministru secretar de stat de la Ministerul Dezvoltării.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0