HomeNeamt

Consiliul Județean vrea reabilitarea Palatului Cnejilor

Palatul Cnejilor, ruine vechi de peste patru secole, se dorește a fi reabilitat. Președintele CJ Neamț a anunțat că intenționează să aloce bani pentru aceste lucrări. Legenda locului consemenază trecerea lui Alexandre Dumas pe la palatul Cnejilor.

 

 

Consiliul Județean (CJ) Neamț pregătește un proiect de hotărîre prin care, în parteneriat cu Primăria comunei Ceahlău, dorește reabilitarea Palatului Cnejilor, ansamblu arhitectural pe care localnicii îl mai numesc și astăzi Palatul Cnejilor.

Ansamblul cuprinde o bisericuță înconjurată de ruine. Ne dorim punerea în valoare acestui monument arhitectural, declarat ca atare în 1955. Ca existență, Palatul Cnejilor are aproape 400 de ani și a fost construit, inițial, ca o bisericuță pe locul unui schit de lemn. Este o zonă pe care ne dorim s-o facem cunoscută, să o punem în valoare. Vom încerca să alocăm o sumă de bani pentru acest monument amplasat într-o zonă deosebit de frumoasă. Desigur că se vor face speculații electorale, de genul că finanțarea se va realiza cu o lună înainte de alegeri, dar țin să precizez, încă de la început, că investiția se va realiza pe teritoriul comunei Ceahlău, unde este primar PSD„, a declarat președintele CJ Neamț, Vasile Pruteanu.

Palatul Cnejilor, astăzi doar niște ruine impunătoare ale acestui monument istoric, este situat pe teritoriul comunei Ceahlău, la aproximativ trei kilometri de drum prin satul Schit.

Începuturile sale datează din secolul al XIII-lea, cînd pe acel loc a fost construit un schit care aparținea de Mănăstirea Neamț. În timpul lui Ieremia Movilă, schitul se va numi Mănăstirea Pionul, după care va deveni Schitul Hangu. În anul 1791, Matei Cantacuzino pleacă în Rusia, unde obține titlu de cneazul Gheorghe Cantacuzino și înalte distincții imperiale. Acesta a revendicat Mănăstirea Pionul, iar în anul 1840, în ciuda eforturilor depuse de mitropolitul Veniamin Costache, cnejii Cantacuzini obțin proprietatea. Atunci, biserica întărită a fost transformată într-o adevarată curte boierească fortificată.

Perioada de strălucire a Palatului Cantacuzin de la Schit a durat între anii 1840-1852, cînd a fost vizitat de Wilhelm von Kotzebue și Alexandre Dumas. În 1852, Palatul Cnejilor este scos la licitație și cumpărat de Smaranda Sturza, moment în care se scrie ultima pagină în istoria acestuia.