Prima paginăSanatate

Consiliul Județean Neamț susține realizarea Spitalului Mobil COVID-19

Consiliul Județean Neamț susține realizarea Spitalului Mobil COVID-19

Dimensiune text

 

Vineri, 3 aprilie, consilierii județeni nemțeni au fost convocați într-o ședință extraordinară a Consiliului Județean Neamț, pentru a vota alocarea fondurilor aferente Consiliului Județean Neamț, necesare construirii la Iași a Spitalului Mobil COVID-19. Unitatea va deservi populația din Neamț, Iași și Bacău, informează Consiliul Județean (CJ) Neamț.

Spitalul va avea o capacitate de 250 de paturi și va avea o structură modulară. Conform proiectului, va fi instalat în circa trei săptămâni, astfel încât la momentul atingerii vârfului pandemiei în România, unitatea să fie operațională.

„Am inițiat proiectul de hotărâre pentru participarea Consiliului Județean Neamț la realizarea acestui spital mobil, pentru că vreau să fim cât mai pregătiți în ceea ce înseamnă tratarea pacienților! Județele din Regiunea Nord-Est vor asigura personalul medical și toate costurile și logistica necesare operaționalizării spitalului. Această unitate vine ca o soluție pentru a crește capacitatea de absorbție și de reacție a sistemului medical, dar și de a ține sub control strict aria de răspândire a virusului“, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Conform reprezentanților CJ Neamț, valoarea totală a acestui proiect este de 17,6 milioane de euro și se realizează în cadrul Asociației Intercomunitare Euronest. La acest proiect vor asigura finanțare și Consiliile Județene Iași și Bacău.

Spitalul mobil ar urma să fie amplasat la Lecțcani

Conform Consiliului Județean Iași, achiziționarea acestei unități mobile, în valoare de 17,6 milioane de euro, se va face prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST. Consiliile Județene Bacău și Neamț au răspuns pozitiv solicitării de realizare a proiectului, sumele alocate fiind de 4,1 milioane de euro – Județul Bacău și 3,2 milioane de euro, Neamț, contribuția fiecărui județ fiind stabilită în funcție de numărul de locuitori. Banii pot fi ulterior recuperați din fondurile europene alocate României de UE, special pentru acțiunile de prevenire și combatere a noului virus.

Pentru amplasarea spitalului, care va avea 250 de paturi, va deservi întreaga Moldovă și va ajunge la Iași complet echipat, este propus Parcul Industrial TransAgropolis de la Lețcani, situat pe drumul european E583, în afara aglomerării urbane, cu acces facil pentru transportul medical din celelalte județe ale Moldovei. În plus, locația beneficiază de toate utilitățile necesare funcționării unui astfel de obiectiv: apă, energie electrică, canalizare, patru generatoare de curent electric, încălzire, platformă betonată existentă pe care poate fi amplasat spitalul.

„Unitatea va dispune de o zonă specială pentru analize medicale și testarea pacienților, săli de operații, saloane de terapie intensivă cu o capacitate de până la 70 de paturi, depozite de materiale și echipamente medicale. Timpul de livrare a unei astfel de unități medicale mobile este de 15-20 de zile iar montarea durează între cinci și șapte zile. Personalul medical va fi asigurat, prin detașare, de către județele implicate în proiect”, mai precizează reprezentanții Consiliului Județean Iași.

 

Foto: Consiliul Județean Iași

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0