Prima paginăEconomie

Consiliul de administrație al SIF Moldova a fost ales pentru un nou mandat de patru ani

Performanțele actualei conduceri au inclus dublarea valorii activelor administrate și o rată medie de apreciere a valorii pentru acționari de 13,2% (dividende încasate plus creștere de activ)

Consiliul de administrație al SIF Moldova a fost ales pentru un nou mandat de patru ani

Dimensiune text

Cu o prezență de 47,2% dintre acționari, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor SIF Moldova i-a ales ca membri ai Consiliului de administrație pe Ceocea Costel, Ciorcila Horia, Doroș Liviu Claudiu, Iancu Cătălin-Jianu-Dan și Radu Octavian-Claudiu.

Consiliul de administrație a aprobat numirea în funcția de:
1. Președinte-director general a dlui. Doroș Liviu-Claudiu;
2. Vicepreședinte-director general adjunct a dlui. Iancu Cătălin-Jianu-Dan.

Pentru mandatul 2021 – 2025 s-a aprobat funcționarea comitetelor consultative ale Consiliului de administrație: Comitetul de audit – președinte Radu Octavian Claudiu, Comitetul de nominalizare-remunerare – președinte Ceocea Costel și Comitetul de investiții – președinte Ciorcila Horia. Fiecare comitet este format din trei membri, administratori neexecutivi: Ceocea Costel, Ciorcila Horia, Radu Octavian Claudiu.

Mandatul membrilor Consiliului de administrație este de patru ani, începând cu 5 aprilie 2021 și până la 5 aprilie 2025, cu precizarea că exercitarea atribuţiilor aferente funcţiei de administrator se face numai după obţinerea deciziei de aprobare emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Performanțele ultimilor zece ani

SIF Moldova este societatea de investiții recunoscută în piața de capital din România ca dinamică și inovatoare. În ultimii zece ani, activele SIF Moldova au generat o rata compusă a randamentului de 9,23%, cu 1,77% mai mare decât rata medie obținută de toate celelalte fonduri de acțiuni din România (conform statisticilor oficiale de la Asociația Administratorilor de Fonduri din România).

În același timp, SIF Moldova a acordat dividende acționarilor de 639 de milioane lei, în timp ce a continuat să investească și a atins o rată medie de apreciere a valorii pentru acționari de 13,2% (dividende încasate plus creștere activ).

Compania și-a urmat strategia pe termen lung și a dublat valoarea activelor administrate până la 2,14 miliarde lei la sfârșitul anului 2020.

Claudiu Doroș, Director general al SIF MOLDOVA

Claudiu Doroș, Director general al SIF MOLDOVA

„Le mulțumesc acționarilor pentru votul și încrederea lor, în numele membrilor Consiliului de administrație și al întregii echipe SIF Moldova, mai ales în aceste vremuri fără precedent. Chiar dacă trecem printr-o criză sanitară și economică, am rămas alături de investitorii noștri și ne-am urmat strategia de creștere pe termen lung. În cei peste 25 de ani de activitate în piața de capital, nu am mai experimentat nimic similar cu aceasta pandemie și efectele ei. Cu toate acestea, am reușit să încheiem cu succes anul 2020, rezultatul net neauditat format din profit net și câștig net reflectat în rezultatul reportat este cu 46% mai mare decât cel previzionat, ceea ce validează încă o dată soliditatea modelului nostru de business.

Suntem orientați spre excelență, de aceea avem o abordare riguroasă a investițiilor prin crearea cadrului potrivit pentru gândire creativă coroborată cu analiză fundamentală și tehnică detaliată.

Experiența întregii echipe ne oferă un avantaj competitiv pe piața de capital, pe care îl folosim în beneficiul investitorilor noștri. Am văzut tipare pe care alții nu le-au văzut, am identificat oportunități și le-am transformat în investiții cu profit mediu de peste 100 de milioane lei în fiecare din ultimii zece ani. Filozofia noastră investițională este bine conturată și ne-a arătat în mod repetat că este creatoare de performanță și randamente cu două cifre, superioare celorlalte fonduri de acțiuni.

De altfel, am reușit să aducem și să menținem SIF Moldova la cea mai mare valoare de piață dintre societățile de investiții financiare, cu efect direct în averea acționarilor. De asemenea, continuăm să aplicăm o strategie de creștere pe termen lung, o politică de dividend predictibilă și programe de răscumpărare anuale pentru a oferi soluții care vin în întâmpinarea așteptărilor investitorilor noștri.”, a declarat Claudiu Doroș, Director general al SIF MOLDOVA.

Performanța SIF Moldova se observă și din perspectiva evoluției discountului prețului SIF2 față de activul net, situat preponderent sub media discounturilor înregistrate de către celelalte societăți de investiții.

În comparație cu indexul BET, acțiunea SIF2 a evoluat peste indicele de referință al pieței locale de capital. Față de BET-FI, indicele sectorial format din societățile de investiții financiare, SIF2 a înregistrat de asemenea o creștere mai accentuată în ultimii patru ani, iar față de BET-TR, SIF2 s-a detașat în mod evident.

Cătălin Iancu, Director general adjunct al SIF MOLDOVA

Cătălin Iancu, Director general adjunct al SIF MOLDOVA

„Cele mai performante companii de investiții se disting prin continuitatea unui leadership vizionar. Ca membri ai Consiliului de Administrație avem un rol principal în dezvoltarea și succesul companiei, ghidând echipa și provocând-o să evolueze. Cultura organizațională înrădăcinată în modul de a acționa și de a fi a fiecărui om din companie, ne-a asigurat continuitatea activității în condiții optime în această perioadă pandemică.

Am închis anul 2020 cu o poziție bună din punct de vedere financiar, nivelul investițiilor realizate depășind cu 69% bugetul previzionat. Aceste performanțe au fost atinse într-un an greu, cu provocări multiple și neobișnuite. S-a dovedit din nou că avem un business solid și rezilient, în ciuda volatilității pieței de capital și a scăderii economice.

Avem o strategie robustă, bine articulată pe termen lung, care se reflectă în performanță, la nivelul tuturor activelor administrate. Ne-am concentrat pe această abordare granulară a portofoliilor și am urmărit atât creșterea performanței portofoliului listat și a investițiilor în private equity, cât și valorificarea portofoliului istoric. Portofoliul listat, cu o fundație solidă formată din sectoare strategice, financiar-bancar și energie-utilități, dublat de investițiile în private equity, agribusiness și imobiliar, creează un portofoliu cu un raport excepțional risc/randament, cu profit semnificativ pe termen lung.

Scopul strategiei investiționale este să aducem consistență, prin performanța portofoliului și constanța, prin durata performanței. Plecând de la strategia și rezultatele prezentate ne-am construit și ne-am definit noile obiective, cu și mai multa transparență, fapt care ne aduce mai multa încredere din partea investitorilor, dar și mai multa responsabilitate din partea noastră.

Mulțumim acționarilor pentru votul și încrederea acordate!”, a declarat Cătălin Iancu, Director general adjunct al SIF MOLDOVA.

Despre SIF Moldova

SIF Moldova este Administrator de Fonduri de Investiții Alternative (AFIA) autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu nr. 20/23.01.2018 listat la Bursa de Valori București sub simbolul SIF2. Societatea deține un portofoliu de active evaluat la 2.137 milioane lei, la 30 decembrie 2020. Raportat la valoarea totală a activelor administrate, portofoliul de acțiuni cotate deține ponderea principală, de 70,1%, în timp ce ponderea acțiunilor necotate este de 9,9%. Principalele sectoare în structura portofoliului raportat la valoarea totală a activelor sunt: financiar 44,4%,  energetic 16%, industria prelucrătoare 7% și imobiliare 6,9%.

SIF Moldova are 37 angajați la nivel național, iar echipa executivă este formata din Claudiu DOROȘ în calitate de Director general (CEO) și Cătălin IANCU în calitate de Director general adjunct (Deputy CEO).

 

SIF Moldova,
Comunicat de presă

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0