HomeEconomie

Consiliul Concurenței este cu ochii pe prețuri

Reprezentanții Consiliului Concurenței sunt atenți la modul în care magazinele din județ au scăzut taxa pe valoarea adăugată (TVA) la produsele alimentare. Informația apare într-un comunicat de presă postat pe site-ul Prefecturii Neamț, dar emis de Direcția Teritorială a Consiliului Concurenței. În document se precizează că se vor realiza ”acțiuni de monitorizare şi culegere a preţurilor de vânzare cu amănuntul pentru unele produse alimentare”. 15 magazine din județul Neamț sunt în atenția Consiliului Concurenței. Monitorizarea va continua până când experții în concurență vor avea toate informațiile necesare pentru o evaluare corectă.

În luna aprilie, prezent la bilanţul Consiliului Concurenţei, primul-ministru Victor Ponta a cerut reprezentanților acestei instituții să monitorizeze aplicarea regulilor competiţiei şi ale pieţei, după reducerea TVA la toate produsele agro-alimentare.

Premierul României a spus, atunci, că reducerea TVA la pâine și produse de panificație a avut părți pozitive și mai puțin pozitive și că nu dorește ca, prin micșoararea TVA de la 24% la 9% pentru produsele alimentare, pe piață să se formeze carteluri, iar prețurile să fie menținute mari, în mod artificial, prin înțelegeri neconcurențiale între agenți economici.

Și cetățenii pot ajuta la detectarea cartelurilor (n.r. – a înțelegerilor ilegale între concurenți, care includ în principal fixarea preţurilor, împărţirea pieţelor ori clienţilor şi care au drept efect creşterea preţurilor). Dacă cetățenii vor să furnizeze informații în acest sens, o pot face chiar și anonim, folosind Platforma Avertizorilor de Concurenţă. Accesul se poate face de pe site-ul Consiliului Concurenței.

Comentarii

WORDPRESS: 0