HomeActualitateRoman

Consilierii locali din Roman s-au întâlnit în şedinţă extraordinară

Cel mai discutat a fost proiectul privind alocarea unor sume din bugetul local către asociaţii culturale din Roman.

Consiliul Local Roman s-a întrunit miercuri în şedinţă extraordinară, pentru a dezbate trei proiecte de hotărâre. Primul dintre acestea se referea la modificarea anexei la HCL nr. 67/26.06.2012, privind organizarea comisiilor de specialitate pe principale domenii de activitate. S-a hotărât ca din comisia pentru administraţia publică locală, sport şi turism să facă parte şi Constantin Holban, în locul fostului ocupant al acestei poziţii, Cătălina Pălăncianu, care a demisionat din funcţia de consilier local. Din comisia pentru cultură, culte, sănătate, învăţământ şi tineret va face parte şi consilierul Mihai Armanu, în locul lui Eugen Păuleţ, care a demisionat din funcţia de consilier local.

Cel de-al doilea proiect se referă la rectificarea bugetului local pe anul 2014, a bugetului de venituri proprii şi a listei de investiţii din bugetul local. Au fost schimbări la finanţarea salariilor din învăţământ pe cele patru trimestre ale anului, s-au primit bani pentru plata burselor medicilor rezidenţi şi suma de 51,5 mii de lei, reprezentând subvenţii de la bugetul de stat pentru finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (Artera Roman Est). Primele două proiecte au primit vot favorabil din partea celor 17 consilieri locali prezenţi.

Ultimul proiect de pe ordinea şedinţei extraordinare a fost aprobarea efectuării unor cheltuieli din bugetul local. Unele asociaţii culturale din oraş au cerut diferite sume de la bugetul local pentru a-şi putea desfăşura activitatea.

Societatea Culturală „Roman Muşat” din Roman a solicitat un sprijin financiar de 5.000 de lei, pentru publicarea lucrărilor sesiunii de comunicări ştiinţifice din 30 martie. În final, consilierii au aprobat alocarea a 2.000 de lei.

Fundaţia „Pro Mediu, Etno şi Viaţa” Roman voia un sprijin material şi logistic pentru susţinerea proiectelor de întreţinere a câinilor comunitari aflaţi în grija fundaţiei. Iniţiatorul proiectului, primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, a propus alocarea sumei de 2.500 de lei, pentru tot anul 2014. 16 din consilierii prezenţi au votat pentru această finanţare, Constantin Holban fiind singurul care s-a opus, justificând că activitatea asociaţiei nu ar trebuie să fie susţinută din bugetul Primăriei.

Asociaţia Culturală „Dance Art Valian” a cerut bani pentru cheltuieli de deplasare la concursurile de dans organizate în ţară şi peste hotare. Asociaţia Culturală „Dance Art Valian” va fi prezentă în anul 2014 la concursuri ce se vor desfăşura în Bucureşti, Croaţia, Năvodari şi Praga, ceea ce implică cheltuieli de 48.600 lei şi aproximativ 27.900 de euro. Consilierii au aprobat suma de 2.500 de lei.

Asociaţia Culturală „Do Mi Dance” Roman a solicitat un sprijin financiar de 50.000 de lei, pentru derularea unui proiect de constituire a unui club al copiilor defavorizaţi şi oferirea unor metode alternative de petrecere a timpului liber pentru 250 de copii din municipiul Roman. Consilierii locali au votat alocarea sumei de 2.500 de lei.

Asociaţia „Pro Basarabia şi Bucovina”, reprezentată de profesorul Ioan Dobreanu, solicita fonduri pentru retipărirea a 50 de exemplare din volumul „Mărturisirea”- ce vor fi reeditate la rugămintea reprezentanţilor oraşului Ștefan Vodă din Republica Moldova, înfrăţit cu municipiul Roman -, pentru dotarea bibliotecii orăşeneşti şi a bibliotecii Liceului Teoretic „Ștefan Vodă”. Primăria Roman va da 1.500 de lei pentru această acţiune.

Tit Tihon, profesor la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, a solicitat suma de 5.000 de lei pentru publicarea volumelor de poezie „Cosmopoeme” (în limbile română şi franceză), „Poveţele galactice – astropoezii” şi „Țara de peste ocean – impresii de călătorie”. Consiliul Local a fost de acord cu alocarea sumei de 2.000 de lei.

Anişoara Horlescu, pensionară şi văduvă, are nevoie de un sprijin financiar pentru fiul său, Andrei Ștefan Horlescu, internat într-o clinică din Germania, în vederea recuperării neuromotorii în urma unui accident rutier suferit în anul 2013. Primăria va aloca 5.000 de lei acestei familii.

Ștefan Enăşel a solicitat un sprijin financiar în valoare de 12.300 de lei, pentru realizarea unui album intitulat „Datini şi obiceiuri de iarnă din Roman”. Administraţia locală este dispusă să-l ajute cu 1.500 de lei, însă consilierii locali nu au fost de acord cu această acţiune. Trei consilieri au fost împotrivă şi 14 s-au abţinut de la vot, motiv pentru care această finanţare nu a fost aprobată.

Protopopiatul Roman a cerut 11.600 de lei pentru o triplă lansare de carte, al cărei autor este PS Ioachim Băcăoanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Banii ar urma să fie folosiţi pentru închierierea sălii, sonorizare şi protocol. Primăria a propus acordarea sumei de 10.000 de lei. Consilierii locali au aprobat alocarea acestei sume, însă cu amendamentul ca banii să nu fie folosiţi şi pentru protocol, pentru cele 300 de persoane care vor fi prezente la eveniment.

Parohia romano-catolică „Fericitul Ieremia” a solicitat un sprijin financiar necesar pentru lucrări de reparaţii la biserica parohială, de 20.000 de lei, dar consilierii au votat ceea ce era scris în proiectul de hotărâre, respectiv acordarea sumei de 16.000 de lei.

Colegiul Tehnic „Petru Poni” şi Colegiul Tehnic „Danubiana” vor să continue tradiţia organizării Concursului Interjudeţean de Matematică „Alfa şi Omega” – ediţia a XIII-a. Pentru premierea elevilor care dau dovadă că sunt aşi la matematică, organizatorii au cerut 2.500 de lei, suma care a şi fost aprobată.

Asociaţia culturală Accendo Bucureşti, în parteneriat cu Municipiul Roman, va organiza un concert extraordinar „Pianul călător”, în data de 29 martie, la Casa de Cultură din Roman. La finalul acestui concert, pianul oferit de Radio România va fi pus la dispoziţia comunităţii romaşcane pentru o perioadă de doi ani. Pentru onorariul pianistului Mihail Horia, asociaţia a cerut suma de 3.000 de lei, aprobată de consilierii locali.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • nimrod 8 ani ago

    Şi uite-aşa, deci, din banii strânşi de Primărie de la o populaţie „datoare şi săracă” (op. cit. că aşa sunt eu, ranchiunos) vor fi bani şi de ciorbiţă şi de tocăniţă şi de broşurică, că n-aşa, ca anu’ ăsta, ca anu’ trecut şi ca de când e, niciodată BOR n-a fost mai săracă… 🙂