Prima paginăRoman

Consilierii locali au respins majorarea prețului căldurii

Dimensiune text

17 proiecte de hotărîre au fost dezbătute la viteză maximă în ședința Consiliului Local de miercuri. Consilierii locali nu au fost de acord cu majorarea prețului căldurii și al apei calde furnizate în școlile din oraș. Unele dintre solicitările de concesionare a unor terenuri nu au trecut de vot. Consilierii locali George Lazăr și Iulia Havrici Tomșa au solicitat soluții pentru fluidizarea traficului rutier din două zone ale orașului.

Miercuri, consilierii locali s-au întrunit pentru a supune aprobării 17 proiecte de hotărîre, absenți de la ședință fiind trei din cei 21 de consilieri – Eugen Păuleț, Lucian Micu și Vasile Mocanu. Cele mai multe proiecte de hotărîre au fost aprobate la viteză maximă de consilierii locali, printre acestea numărîndu-se cel privind planul de ocupare a funcțiilor publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului și al serviciilor publice de interes local pentru anul 2013, organigrama Primăriei și a serviciilor publice subordonate, lista persoanelor care vor beneficia de locuințe sociale în blocul 11 de pe Aleea Revoluției, modul de administrare al acestor locuințe sociale, concesionarea unui spațiu cu destinația de cabinet medical, modificarea bugetului local, inventarul parțial al terenurilor proprietate privată a municipiului, înființarea societății Urban Parc Amenajări SRL prin asocierea municipiului Roman cu societatea Municipal Locato Serv, transmiterea în folosință gratuită a unui teren în scopul alimentării cu energie electrică a unității militare 01147 Roman, contractul cadru de comodat pentru terenurile atribuite tinerilor în baza Legii 15/2003, darea în administrare către Municipal Locato Serv a unui imobil, indicatori tehnico-economici și studii de fezabilitate pentru unele obiective de investiții din Roman, dar și înlocuirea Elenei Nușa Chiriac cu Lidia Pătrașcu în Adunarea Generală a Acționarilor societății Municipal Locato Serv.

De asemenea, consilierii locali au aprobat rearondarea Grădiniței cu program prelungit nr. 5 din Roman de la Școala „Vasile Alecsandri” la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, precum și numirea a patru membri care să reprezinte Consiliul Local în Consiliul de Administrație al noii societăți – Urban Parc Amenajări: Elena Nușa Chiriac, George Lazăr, Dumitru Ouatu și Petru Farcași. Pe de altă parte, solicitarea transmisă de societatea Georgala F Rom privind majorarea prețului căldurii și al apei calde menajere furnizate către instituțiile școlare a primit aviz nefavorabil din partea comisiei de buget a Consiliului Local, luîndu-se decizia ca o comisie formată din consilierii locali Iulia Havrici, Leonard Achiriloaiei și Doru Alexandru, împreună cu reprezentanți ai Primăriei Roman și ai societății Georgala F Rom, să analizeze tarifele propuse pentru gigacalorie și metrul cub de apă caldă menajeră, precum și modul în care acestea au fost calculate.

O „nucă tare” a ședinței de Consiliu Local a reprezentat-o proiectul de hotărîre privind concesionarea și închirierea unor terenuri pentru construcții. Solicitarea unei aprobări pentru construirea unui balcon cu acces din interior, în suprafață de 14 metri pătrați, transmisă de Ionuț Iulian Stavarache, a fost aprobată, la fel ca și solicitarea transmisă de Irina Elena Ceaunaș, privind construirea unui acces separat către un apartament și schimbarea destinației în spațiu pentru birouri. Consilierii locali au retras de pe ordinea de zi solicitarea de extindere cu 13,5 metri pătrați a unui apartament și transformarea în spațiu comercial – transmisă de Eduard Mircea Gheorghiu – și au respins solicitarea de concesionare a unui teren de 20,5 metri pătrați pentru extinderea cabinetului notarului public Alina Elena Burghelea.

Solicitarea de concesionare – în vederea reautorizării – a unei suprafețe de teren de pe strada Cuza Vodă, pe care este construit un chioșc, a fost respinsă. De asemenea, a fost aprobată închirierea cu 0,2 euro pe metru pătrat pe an a unui teren de 300 de metri pătrați, situat pe Artera Roman Vest, pentru extinderea platformei aferente service-ului auto al societății Mundevi Invest SRL Roman, închirierea la același preț a 261 de metri pătrați de teren pe strada Sucedava, pentru extinderea unei anexe gospodărești, precum și închirierea unui teren situat pe bulevardul Roman Mușat  – în zona Secției de Psihiatrie a Spitalului Roman – în vederea deschiderii unui chioșc de panificație.

La finalul ședinței, consilierul local George Lazăr a solicitat reprezentanților Primăriei elaborarea unui raport privind stadiul utilizării împrumutului bancar contractat de municipalitate în vederea realizării unor investiții. Pînă acum, din împrumut a fost utilizată 90% din suma alocată pentru anul 2012, adică aproximativ trei milioane de euro, sumele fiind folosite în principal pentru finanțarea unor lucrări de modernizare a străzilor din municipiu.

Apoi, consilierii locali George Lazăr și Iulia Havrici au atras atenția asupra faptului că semafoarele montate în zona cofetăriei „Tosca” și a Pieței Centrale încurcă traficul rutier, în loc să îl fluidizeze. „Salutăm intenția de a semaforiza intersecția de la cofetăria «Tosca» însă, cel puțin în prima parte a zilei, semafoarele îngreunează traficul. Uneori se formează cozi de mașini pînă în spatele «blocului galben»”, a susținut George Lazăr. „Și semaforizarea din zona Pieței Mari trebuie regîndită”, a completat Iulia Havrici.

„Deocamdată nu putem decît să estimăm influența pe care o vor avea asupra traficului rutier redeschiderea străzii Ștefan cel Mare și lucrările de pe strada Cuza Vodă. O soluție finală s-ar putea stabili abia la începutul anului viitor”, a precizat directorul tehnic al Primăriei, Dan Felician Ioniță. Cel mai probabil, semafoarele din zona cofetăriei „Tosca” vor trece la regimul de funcționare cu lumină intermitentă după orele 16-17, iar cele din zona Pieței Mari – după ora 14, în vederea fluidizării traficului. Pentru semaforizarea intersecției de la „Tosca” s-au cheltuit 28.000 de lei din bugetul local.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0