HomeNeamt

Consilierii județeni și locali, convocați în ședințe-fulger

Aleșii vor trebui să aprobe anumite documentații ce trebuie prezentate săptămâna aceasta Direcției de Finanțe. Consiliul Local Roman va dezbate și nivelul taxelor și impozitelor locale, deși activitatea de colectare a început de luni.

 

 

Consilierii județeni și consilierii locali ai municipiului Roman sunt convocați, miercuri, în ședinte extraordinare. Scopul principal al acestor ședințe este de a rezolva, din punct de vedere contabil, balanța de la sfârșitul anului 2012.

Astfel, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean este un singur proiect de hotărâre, referitor la utilizarea unor sume din excedentul anual al bugetului județului Neamț rezultat la încheierea exercițiului bugetar pe anul 2012. În expunerea de motive a proiectului se menționează faptul că „prin Hotărârea Consiliului Județean nr.14/2012 privind aprobarea bugetului Județului Neamț pe anul 2012, cu modificările și completările ulterioare, s-a aprobat utilizarea sumei de 20.000.000 lei din excedentul bugetar înregistrat la finele anului 2011 pentru finanțarea cheltuielilor secțiunii de dezvoltare. Până la finele anului 2012 s-a utilizat suma de 19.123.636,10 lei pentru acoperirea deficitului secțiunii de dezvoltare, conform prevederilor Normelor metodologice privind încheierea exercițiului bugetar al anului 2012 aprobate prin Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 1720/2012. Având în vedere necesitatea finanțării unor cheltuieli ale secțiunii de dezvoltare în anul 2013, până la aprobarea bugetului pe anul în curs, propunem utilizarea sumei de 1.000.000 lei din excedentul anual înregistrat la finele anului  2012, pentru plata unor lucrări la proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile„.

O situație similară se regăsește și în al doilea proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local, excedentul bugetar din anul 2011 acoperind deficitul bugetar înregistrat la finalul lui 2012. În schimb, primul proiect va stabili valoarea taxelor și impozitelor locale pentru anul în curs, adică se vor corela, din punct de vedere juridic, prevederile Codului Fiscal – care prevede indexarea taxelor și impozitelor locale cu 16% -, cu acțiunile Consiliului Local Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0