Prima paginăNeamt

Consilieri județeni acuzați că fac afaceri pe bani publici

Dimensiune text

Agenția Națională de Integritate (ANI) a emis un comunicat de presă prin care a constatat starea de incompatibilitate și conflictul de interese în cazul a 78 de consilieri locali și județeni din întreaga țară. Printre aceștia se numără consilierii județeni Mihai Cojocariu și Georgică Ștefan și consilierul local din Piatra Neamț, Andrei Baciu. Ei sînt acuzați că, în perioada septembrie 2011 – februarie 2012, au beneficiat de contracte încheiate cu societăți subordonate de Consiliul Județean Neamț  sau Consiliul Local Piatra Neamț, contracte în baza cărora firmele administrate de cei trei au beneficiat de fonduri publice, deși acest lucru este interzis prin lege.

 

Consilierul județean Mihai Cojocariu este acuzat de conflict de interese administrativ, conflict de interese penal, incompatibilitate și fals în declarații. Potrivit ANI, el ar fi încheiat patru contracte de furnizare produse cu o instituție subordonată Consiliului Județean, avînd un beneficiu patrimonial de 141.315 lei. Georgică Ștefan este acuzat de ANI de incompatibilitate. El ar fi încheiat 31 de contracte (furnizare produse-piese auto, rechizite/birotică, consumabile) în cuantum de 13.953 de lei cu instituții subordonate Consiliului Județean. De asemenea, a emis 104 facturi, achiziții directe în cuantum de 62.092 de lei, către instituții subordonate Consiliului Județean. Consilierul local pietrean Andrei Baciu este acuzat de conflict de interese penal, incompatibilitate și fals în declarații, pentru că a avut 28 de contracte de prestări servicii publicitare, încheiate cu instituții subordonate Consiliului Local Piatra Neamț, creînd un prejudiciu de 72.025 lei.

Fostul consilier județean Mihai Cojocariu neagă, însă, acuzațiile aduse de ANI, spunînde că instituția face confuzie de termeni. „Nu este nimic adevărat, eu nu am avut contracte cu Consiliul Județean. Au fost niște comenzi pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, ceea ce reprezintă cu totul alt lucru„, a precizat Mihai Cojocariu.

Demersul ANI este motivat de interesul public. „Lipsa de transparență a procesului decizional pe plan local, coroborată cu nivelul scăzut de acces la informații de interes public al majorității locuitorilor din mediul urban și rural, reprezintă factori destabilizatori la adresa societății rom=nești. Unul dintre principalii factori corozivi ai imaginii autorităților locale și a percepției acestora de către populație este reprezentat de nenumărate cazuri aduse la cunoștința opiniei publice de către mass-media, de aleși locali care desfășoară activități economice cu administrația publică locală, exercitîndu-și influența, formal sau informal, din calitatea de aleși locali. Astfel, s-a ajuns la acceptarea generală de către opinia publică a ideii că aleșii locali se îmbogățesc rapid prin dezvoltarea relațiilor de natură comercială cu instituțiile în cadrul cărora își desfășoară activitatea, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul juridic al conflictelor de interese și al incompatibilităților„, se arată în comunicatul ANI.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • gab 9 ani

    MAGARI

  • gicu 9 ani

    Si cati ca ei…